122. indlæg "Kan voksne læse ungdomsbøger?"

af Lone Pedersen

Der udkommer mange bøger som er skrevet til unge mennesker. Så kan vi jo starte med at tale om hvad der definerer et ungt menneske Hvis vi siger at unge er i alderen 15-25 år, så tror jeg vi rammer de fleste. Nogle vil være ældre og nogle vil være yngre.


Men er det så ikke bare nogle simple fortællinger og lettere fortalte historier end dem til os voksne? Næh det synes jeg ikke. Hovedpersonerne er unge mennesker på alder med den tænkte læser, og de lægger ikke fingrene imellem når der fortælles om sygdom eller kærlighed. Plottet og historien er også lige så solid som i alle andre bøger. Unge læsere lader sig jo ikke snyde til en lettere fortælling – de vil have lige så gode historier som alle andre.

Og ligesom i voksenlitteraturen, er der også populære emner i ungdomslitteraturen. For et par år siden var det meget sygdomsromaner der udkom. Altså bøger der handler om unge der får en dødelig sygdom og hvordan de klare sig gennem det liv de så har fået. Med kærlighed og familien  på sidelinjen.  
Andre gange er det mere kærlighed eller vampyrer det handler om. Og så er der alle bøgerne med krimihistorier.

Jeg er jo en stor krimielsker, så jeg har på det seneste kastet mig over et par krimifortællinger fra ungdomshylderne. Lige nu er jeg i gang med at læse bogen ”En god piges guide til mord” skrevet af Holly Jackson. Den handler om skoleeleven Pippa der skal skrive en opgave til skolen efter sommerferien, men allerede i sommerens løb giver hun sig i kast med opgaven. Hun vælger at fokuserer på et mord begået i byen for fem år siden. En pige fra Pippas skole forsvandt og hendes kæreste Sal blev mistænkt for at have myrdet hende. Politiet mener Sal myrdede pigen. Hele byen ved det.
Men Pippa har sine tvivl og hun begynder at tale med nogle af pigens venner og familie om hvad de husker fra den gang. Og måske der stadig går en morder rundt i byen for ikke alle er glade for at besvare Pippas spørgsmål.
Det er en ganske spændende fortælling som er helt på linie med andre gode krimier, og så er det første del af en serie. De næste i serien er endnu ikke udgivet på dansk, men jeg kan da håbe det sker på et tidspunkt.

Den næste jeg har tænkt mig at kaste mig over er Karen McManus ”Ikke sige mere”. Den har samme krimi element så jeg tænker det kan være en god fornyelse af gode krimiforfattere til mig. Jeg er jo storforbruger af krimier og spændingsromaner, og når niveauet på fortællingerne er som i disse to romaner så er det jo herligt med nyt input.

Så ja, voksne kan sagtens læse ungdomsbøger med lige så stort udbytte og underholdningsværdi som de unge. Og du må som voksen gerne finde dine bøger på hylderne der er mærket Unge.