156. indlæg "Juleferie med strik og romaner"

af Lone Pedersen

Så er den lige om hjørnet – den længe ventede juleferie. For skolebørnene starter den på torsdag og så har de fri i små to uger.
For nogle voksne varer ferie lige så lang tid og hvad skal man dog få tiden til at gå med så? Ja man kan jo gå en tur, besøge familie og venner. Eller besøge det lokale bibliotek som holder åbnet. Nogle dage med betjening, andre dage skal man selv lukke sig ind.

Jeg holder ikke mange feriedage hen over julen, men skal arbejde i dagene mellem jul o g nytår. De dage jeg har fri, skal så udnyttes til at bruge mere til på et par hobbies. Strikning og læsning er to foretrukne fritidsaktiviteter for mig.

I sidste uge fortalte jeg om de hjemmestrikkede vanter jeg havde på bedding, og det går fint fremad med første par vanter. Der er plads til forbedringer, men jeg kaster mig ud i par nummer to i juledagene. Men alle mine fridage skal ikke kun gå med at strikke vanter. Eller besøge venner og familie. Der skal også være plads til at læse en roman eller to.
Jeg er glad for islandske krimier, og har derfor grebet Ragnar Jonassons roman ”Ude” med hjem. Den foregår i en øde jagthytte i det islandske højland. Her søger fire venner ly for en snestorm. Men er de nu alene? Og hvordan er det dynamikken i gruppen af gamle venner udvikler sig? Et godt og solidt gys med få karakterer og gammelt nag og ufred der kommer op i lyset. Et godt skænderi eller det der er værre – mord. Det er sådan en krimi jeg lige har lyst til at læse i denne tid.

Jeg har også en klassiker liggende i bunken. Det er en vaskeægte krimi som jeg ser frem til at genlæse. Det er efterhånden nogle år siden jeg læste den sidst, så den fortjener at blive taget frem igen. Det er Agatha Christie ”Hercule Poirots jul” jeg taler om. Det bliver skønt at genlæse denne krimifortælling med mesterdetektiven der skal opklare mordet på en godsejer som er blevet myrdet på selve juleaften. Som altid sker det let og elegant når man hedder Hercule Poirot.
 
Til slut har jeg grebet en lidt ældre krimi. Stephen King har skrevet en krimitrilogi tilbage i 2016/17, hvor første bind hedder ”Mercedesmanden”. Jeg har for år tilbage læst mange bøger af forfatteren, men i de senere år er han gledet lidt ud af min læseliste. Lige til en bekendt nævnte denne trilogi, så tænkte jeg det var nu jeg skulle komme i gang med at læse disse bøger.
En fortælling om den pensionerede politimand Bill Hodges, der får et brev med tråde til en uafsluttet sag fra hans tid i politiet. Billy kan ikke lade sagen ligge, og begynder at grave sig ned i fortiden.  
Stephen King har ofte nogle overnaturlige elementer i sine romaner, men jeg ser frem til en mere rendyrket krimi.
Så er der vist heller ikke flere fridage til mig i denne jul. Og ellers må jeg jo ned på det lokale bibliotek og finde mere læsestof.

Med disse anbefalinger til godt læsestof i juledagene, vil jeg ønske alle læsere en rigtig glædelig jul.  Samt et godt og lykkebringende nytår. Jeg håber vi ses på biblioteket (også) i det nye år.