98. indlæg - "Bogmesser for enhver smag"

Af bibliotekar Mette Schjødt-Pedersen

Hvert år afholdes der over 20 bogmesser i Danmark.

På bogmesserne præsenterer og sælger forlagene nye bøger, og man kan overvære interviews med forfattere om deres nyudgivne værker. Derudover er der aktiviteter og happenings med mere.
Nogle bogmesser dækker alle genrer f.eks. Bogforum i Bellacentret og Ordkraft i Aalborg, andre koncentrerer sig om bestemte emner f.eks. Krimimessen i Horsens og Fantasyfestivalen i Esbjerg.
Bogmesserne har forskellige målgrupper, nogle henvender sig især til unge og voksne, andre som Bogforum i Bellacentret har også et Børnebogsforum. Fantasyfestivalen i Esbjerg tiltrækker nørder i alle aldre.
Bogmesserne er for bogelskere, og det skal ingen hemmelighed være, at mange bibliotekarer føler sig særligt tiltrukket af dem, og vi må indrømme, at vi hører til gruppen, der holder af bogmesser.

Mors Roskilde Festival

Jeg har været på mange bogmesser i årenes løb. Henved 20 gange på Bogforum - både da de blev afholdt i Forum på Frederiksberg og som nu i Bellacentret. Mine børn kalder Bogforum for ”Mors Roskilde Festival” – noget jeg ser frem til hvert år, ligesom mange unge ser frem til at komme til musikfestival.

Bogforum 2021

I år overværede jeg et interview med Thomas Korsgaard om hans bog ’Man skulle nok have været der”. Jeg hørte Morten Pape fortælle om ’I ruiner’, der er 3. del af hans trilogi, hvor 1. del hedder ’Planen’ og 2. del ’Guds bedste børn’. Jeg hørte Jesper Stein fortælle om ’Rampen’, der er en selvbiografisk roman. Fodboldkommentator Morten Bruun fortalte om sin bog ’Kampdag’, der er blevet til på baggrund af hans besøg hos 43 danske fodboldklubber.
Jeg var også til Lyrikmarathon, hvor jeg bl.a. hørte Marianne Larsen, D.A. Hagelund og Charlotte Bonnevie Mwakitalu læse op fra deres nye digtsamlinger. Jeg lod mig underholde af Anders Matthesen, der har udgivet bogen ’Livsstil er en Livsstil’, der på en satirisk og kærlig måde giver sit bidrag til udvalget af selvhjælpsbøger.
På International Scene lyttede jeg til et interview med norske Vigdis Hjorth om hendes seneste roman ’Er mor død’. Søndag sang jeg fællessang med Dy Plambeck og Rasmus Skov Boring og hørte lidt om baggrunden for valg af sange til den seneste 19. udgave af Højskolesangbogen.
Jeg hørte Svend Brinkmann svare på spørgsmålet: ’Kan et moderne menneske tro på Gud?’, og et andet foredrag med ham og Lene Tanggaard og Thomas Rømer, hvor de diskuterede den trussel dannelsen er udsat for i den omsiggribende instrumentalisering.
Endelig hørte jeg også journalist Anders Agger og fotograf Mingo Nørager fortælle om tilblivelsen af deres bog ’Kærlighed.’

Som noget forholdsvis nyt kunne man også opleve Bogforum live på nettet. Jeg lyttede hjemmefra til fredagens interview med Søren Ulrik Thomsen om hans essay: ’Store Kongensgade 23.’

Således beriget vendte jeg begejstret hjem fra årets Bogforum, og jeg glæder mig allerede til næste år.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 47 i 2021