167. indlæg - "Børnebøger på stor skærm"

af Lone Pedersen

Vi er vant til at se voksenbøger omsat til filmlærredet eller som en serie på tv. Men at der også er en del børnebøger som følger samme mønster, tænker vi som voksne måske ikke så meget over.

Hvem husker ikke serien ”Buster” efter Bjarne Reuters bog af samme navn? Eller hvad med Rene Toft Simonsens børnebog ”Karlas kabale” som i 2007 blev til en film. Og nu er hendes elskede børnebogsserie ”Børnene fra Sølvgade” også på vej ud i biograferne som en film i efteråret.

Vi har nok alle hver vores minder om hvilken børnefilm der er bedst, men har du tænkt over hvor mange af de populære børnefilm der er omskrevet fra en børnebog?

For nylig læste jeg at Thomas Vinterberg vil lave en tv-serie over børnebogsklassikeren ”Brødrene Løvehjerte”.
Den skønne og hjerteskærende fortælling om brødrene Jonathan og Karl, kaldet Tvebak, som selv efter deres død, må kæmpe en hård kamp mod en ond hersker i det fiktive land Nangijala.
Hvem har ikke som barn grædt når bogen blev læst højt? Så hvordan mon det bliver at se den som en serie på tv? Der findes en spillefilmsudgave fra 1977, men det skal blive spændende at se hvad denne nye filmatisering kan gøre for fortællingen.

En anden kendt Astrid Lindgren fortælling ”Ronja Røverdatter” er også filmatiseret. Det er jo fortællingen om pigen Ronja der møder drengen Birk. De tilhører hver sin røverfamilie, men finder et venskab sammen. Denne bog er filmatiseret i to dele og vises på streamingtjenesten Netflix.

Men hvad er det som sker når man tager en kendt bog og filmatiserer den? Uanset om det bliver en film eller en tv-serie, så vil noget gå tabt. Ikke hovedplottet men en del af sidesporene og måske også flere elskede karakterer forsvinder ud af fortællingen. For der er ikke plads til det hele når du filmatiserer. Her har du nemlig muligheden for med billeder at viser stemninger og andre detaljer i få sekunder, og så har vi som seer opfanget hvad der foregår. Det skal der ofte bruges lidt længere tid på når det skrives i en bog.

Men bare fordi en bog er god er det ikke nødvendigvis det samme som at sige at filmen eller serien også bliver god. Jeg har både set og hørt om film eller serier der er blevet haglet ned efter visningen For som seer har vi meget høje forventninger til at se netop vores yndlingsbog på lærredet. Du vil ikke snydes for gyset du læste når du går i biografen for at se filmatiseringen af den grumme bog. Og du vil heller ikke snydes for tårerne ned af kinden du havde da du læste bogen, når du kommer til at se filmen.

Mange siger at film skal ses i biografen. Jeg vil anbefale du har læst bogen først. Så har du selv haft muligheden for at danne dig et indtryk af personerne. Og døm så ikke filmen hvis den ikke lever op til bogen. For det er to forskellige medier og de kan noget fantastisk hver for sig.