124. indlæg "Barndommens land"

af Lone Pedersen

Når vi siger barndom, så tænker vi hver især tilbage på en forskellig barndom. Og nogle af os får straks en melodi i hovedet. Jeg får f.eks. ”Barndommens land” af Benny Andersen, mens andre nok tænker på Barndommens gade af Tove Ditlevsen og Anne Linnet.

Mit barndomsland ligger på Fyn. Lidt udenfor Odense i en mindre landsby. Her boede jeg med mine forældre og ældre søstre. Min far gik på arbejde hver dag mens min mor passede hus og have. Og hele familien ikke at forglemme. For der var meget at gøre i et hjem uden de moderne hjælpemidler vi har i dag.  Da jeg var barn, legede vi kroneskjul med børnene fra de andre huse. Hoppede i sjippetov og spillede badminton på vejen en vindstille aften. Om vinteren blev der leget i sneen eller vi kastede os over lege indendørs. Glansbilleder, påklædningsdukker og læsning var nogle af de foretrukne lege i min omgangskreds.  

På bibliotekerne ser vi i maj måned tilbage på barndommen som vi selv har oplevet den. Men ser også samtidig på hvordan barndommen er i dag. I dag ser barndommen lidt anderledes ud end da jeg var barn. Der laves legeaftaler forældrene imellem for de mindre børn. De ældre mødes hos hinanden eller ofte virtuelt. Gerne via et spil på en spilkonsol eller til sport.

Men hvordan er det lige at huske tilbage på sin barndom? Jeg er dykket ned i et par bøger hvor kendte fortæller om deres barndom.
Det er sjov og interessant læsning om barndommen i fordums tid. I 40’erne fortæller bl.a. Vigga Bro og Jørn Hjorting om deres barndom i en tid med krig og vareknaphed. I bogen om 50’erne fortæller bl.a. Daimi og Samuel Rachlin om deres opvækst i efterkrigstiden og hvor en ny ungdomskultur begynder at røre på sig. I bogen om I 60’erne fortæller bl.a. Jesper Theilgaard og Lars Lilholt om en opvækst med hippier, Beatles og månelandingen Der er også en bog om barndommen i 70’erne, og her fortæller bl.a. Signe Wenneberg og Lars Bom om barndommen med kvindebands, Roskilde festival og Dronning Margrethe på tronen.

Det er fire bøger med mange forskellige om interessante fortællinger. Og her kan jeg som læser let følge både verdenshistorien, men også udviklingen i hele samfundet op til hvordan det er i dag.

Den sidste bog om barndom jeg har givet mig i kast med er Bo Østlunds bog ”Jeg var engang : sådan påvirkede barndommens gade mit liv”. Her føres vi tilbage i forskellige personers liv. Til barndommens gade og hvordan livet har formet dem til det de er i dag. Det er en skøn bog fyldt med gode fortællinger om barndom og ungdom. Om familieliv på godt og ondt, set med den voksnes øjne. Og så er der fine billeder til at illustrere fortællingerne.  Det er personer som Don Ø, Michael Falch og Stig Elling som medvirker i bogen.

Hvis det har pirret din nysgerrighed på barndomsliv gennem tiderne, så kom ned på dit lokale bibliotek og bliv inspireret. Vi har fundet både bøger og musik frem fra tiden der er gået, så der skulle være muligheder for alle til at blive først tilbage til barndommen. Og måske få en snak i gang i familien om barndommen før og nu.