133. indlæg - Sommerens søde sager

af Christina Frøkjær

Sommeren er over os. Nogle har fået ferie, mens der for andre stadig, er tid inden det er tid til afslapning.
En ting er sikkert. Vi trænger alle til forkælelse. Og lækkerier.

Uanset om du er gået på ferie eller om du skal på job lidt endnu, så er en god kage aldrig en dårlig ting. Jeg har derfor været på jagt efter nogle af bibliotekets juveler, når det kommer til bagebøger fyldt med lækkerier. Nogle af titlerne har nogle år på bagen, men det gør ikke opskrifterne mindre gode.  

Personligt kan jeg rigtig godt lide at gå i køkkenet og eksperimentere med nye opskrifter. Det er sjovt, jeg lærer noget nyt og ofte kommer der gode resultater ud af det, som hele familien synes godt om. Og hvis der er mindre børn i hjemmet, vil de sikkert gerne være med til det sjove i køkkenet. Det kan dog kræve lidt ekstra rengøring, men det er jo sommer, så hvorfor ikke.

Med Hilarie Waldens bog Masser af cookies fra 2001 kan man gå ombord i mere end 200 opskrifter på småkager, kiks, snitter og mange andre typer af kager.
Vi kommer hele verden rundt med forskellige kager, og jeg tror der i al fald er én af opskrifterne, der vil falde i din smag. Selvom bogen oprindeligt blev udgivet i USA, er der i denne danske udgave blevet brugt både danske og amerikanske mål, så vi heldigvis ikke behøver at tage lommeregneren med os i køkkenet.

I Kagemagi af Ditte Julie Jensen og Annemette Voss, som mange af os kender fra Den Store Bagedyst, samlet 40 opskrifter, der alle står smukke som de kunstværker, en kage også kan være. De to kunstneriske bagere tager os andre ved hånden og vejleder os trin for trin gennem de til tider svære processer, så vi også ender med smukke kager, som vil vække glæde og fornøjelse, til venner og familie.

Hvis vi bliver ved tv-kendte bagere skal den første Bagedyst vinder nævnes. Nana Frolov Christensen har med Nanas Kageri skabt en bagebog, der er lidt anderledes end mange af de andre. Nana har med sit kageri formået at skabe opskrifter, der smager af lækre kager samtidig med at være lidt sundere. Der er kager med æblemos fremfor sukker, kager med ekstra protein i form af linser og mange andre. Det kræver nogle lidt andre ingredienser, men hvis du har brug for en kage med færre kalorier eller mindre sukker, er dette helt sikkert en bog, der er værd at låne.

Med den sidste bog i denne omgang, vender vi tilbage til det amerikanske køkken. I American Pie af Erin Eberhardt Chapman og Grace Wilson Løvig formår ophavskvinderne til at skabe en dejlig og personlig bagebog. Begge er de herboende amerikanere. De giver en række af deres familiers favoritopskrifter, og i et charmerende amerikansk inspireret sprog fortæller de lidt om sig selv og om kagernes betydning i deres liv. Der er opskrifter på pies, cookies, muffins, bread, cakes, cupcakes, candies og goodies, og der bruges kun danske mål og ingredienser, der er til at få fat i.