83. indlæg - "De sjove og lidt skæve i litteraturen"

Af Lone Pedersen

Lektor ved Aarhus Universitet Stefan Kjerkegaard skriver i sin bog ”Humor”, ”Humor forbinder os og forbinder sig med stort set alt”.

Jeg er en ynder af et godt grin - og det må meget gerne komme i bogform.
Men det med humor er jo en svær størrelse, for vi er nok ikke altid enige om, hvad der er god humor. Nogle vil sige Ørkenens sønner er platte, mens jeg griner højt af deres løjer og falden på halekomik. Nogle er mere til den komik, der er i en Olsenbanden-film. Andre vil hellere gense/genhøre Victor Borges spidsfindige humor, krydret med lidt klaverspil.

Uanset hvilken humor vi er til, så er et godt grin ikke at foragte, og gode grin kan også komme i bogform.
Jeg er f.eks. rigtig godt underholdt, når jeg læser nogle af Fredrik Backmanns bøger. Især ”En mand der hedder Ove” og ”Britt-Marie var her” har jeg moret mig over. Den lune varme humor som strømmer ned mod det sure eller lidt triste menneske.
En anden forfatter, som jeg også har moret mig over at læse bøger af, er Jonas Jonasson. Forfatteren slog igennem med sin debutroman ”Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt”, som er en meget fantasifuld fortælling om den 100-årige Allan, som ikke gider fejre sin fødselsdag på plejehjemmet. Så han drager hjemmefra, og undervejs fortæller han sin livshistorie til dem, han møder - og det er ikke et kedeligt liv han har levet!

Jonas Jonasson har skrevet flere bøger indenfor samme humoristiske genre med forskellige temaer for hver bog. Om det er romanen om Morder-Anders, der møder religionen og lægger sit liv om. Eller fortællingen om Nombeko fra Sydafrika, der sammen med svenske Holger forsøger at skaffe sig af med en atombombe!

Men de danske forfattere kan altså også noget med humor. Man kender måske Finn Søeborg eller Flemming Jensens fortællinger. Ligesom Jørn Riel også er i denne genre. Flemming Jensen og Jørn Riel er et par ældre herrer, som i flere år har skrevet fortællinger fra Grønland eller Asien, krydret med deres form for humor. Netop Jørn Riel fyldte i sommer 90 år, og derfor er der genudgivet en del af hans fortællinger på det seneste.

Jeg kan varmt anbefale dig at læse ”Cirkulæret og andre skrøner” af netop Jørn Riel. Det er en herlig fortælling fra Grønland, hvor et cirkulære fortæller, at alle fangststationer skal nedlægges. Det opfattes forskelligt af de personer, som befolker denne roman.

Forfatteren Stine Pilgaard har med sin seneste bog, ”Meter i sekundet”, fået godt tag i læserne. Forfatteren tager os med til Vestjylland, og der opstår en del fornøjelige og akavede situationer. Til sammen gør de, at jeg som læser får et godt grin. Nogle gange på bekostning af mig selv og mine oplevelser.

Humor er en sjov og anderledes størrelse, og den kommer i alle former. Vi opfatter den forskelligt, og det er måske netop det, der gør det sjovt. Om du læser bøgerne med samme opfattelse af humor, er helt op til dig. Jeg håber, at du som minimum har en god oplevelse undervejs i læsningen.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 32 i 2021.