159. indlæg - "Bliv tanket op på læsevitaminer"

af Lone Pedersen

Så kom Kong Vinter tilbage igen. Kulde, sne men også sol og blå himmel er igen en del af hverdagen. I alle tilfælde lige nu hvor jeg skriver denne klumme.
Det lægger jo op til nogle dejlige gåture i solen og blive tanket lidt op med c vitaminer. Og så kunne vejen jo gå ned til dit lokale bibliotek for at blive tanket op med noget godt læsestof. C vitaminer til hjernen.
Alle fire biblioteker bugner af gode læseoplevelser og jeg vil dele et par af de bedste jeg har haft i denne vinter med jer. Jeg er faldet over to svenske forfattere som begge har skrevet historiske romaner. Jeg er lidt fascineret af fortællingen om fortiden, som ikke er så gammel endda. Fortællinger der fortæller nutidens historien indenfor de sidste ca 100 år. Der er sket så utroligt meget i vores samfund i den tid.

Jeg faldt tilfældigvis over svenske Karin Wahlbergs historiske fortælling ”Endnu er der håb”. En fortælling fra byen Ekstad i Skåne, hvor polioen hærger tilbage i 1953. Her møder vi læger, sygeplejersker og andre personaler der er tilknyttet det lokale sygehus. Vi møder selvfølgelig også en del patienter, og vi kommer ind på livet af dem alle. Deres livshistorier fletter sig ind og ud af hinanden og jeg kunne ikke slippe fortællingen da jeg først var kommet i gang. Vi får en rigtig interessant og vedkommende fortælling om Sverige i 1950’erne. Her er klasseskel, drømme om uddannelse og fremtiden i det hele taget. Fortællingen fortsætter i del to ”I lyst og nød” hvor vi er kommet til 1954. Begge romaner er velskrevne og hvis du elsker bøger som ”Italiensvej” af Anna Grue eller Gertrud Tinning ”En uretfærdig tid”, så vil du også elske denne fortælling.

Den anden bog jeg vil anbefale dig at læse, er sjovt nok også skrevet af en svensk forfatter. Det er Frida Skybäck der har skrevet ”Dagbogens hemmelighed”.
Her får vi fortællingen om Rebecka der finder nogle gamle breve samt en dagbog i hendes mormors gamle hus. Det giver et indblik i familiens historie som Rebecka ikke kendte til. For hvem er Luca som mormor Anna åbenbart er forelsket i ? Luca kan åbenbart få Anna til meget, og visse elementer forandrer eftertiden for hele familien.
Det er en både sød men også gribende fortælling om kærlighed og hvordan man kan komme videre når kærligheden og livet ikke former sig som man forventede. Frida Skybäck har skrevet flere bøger i samme genre, så der er flere gode fortællinger at gribe fat i.

Og så har begge forfattere faktisk også skrevet kriminalromaner ved siden af deres historiske romaner. Dem kan du også godt give dig i kast med. Her finder du et spændende plot og et interessant persongalleri. Og det er ikke blodige krimier men solide politifortællinger. Således tanket op på litterære vitaminer, kan du godt sne inde et par dage ekstra. Imens vil jeg igen gå ture langs bogreolerne på biblioteket, for at finde nye og spændende fortællinger. Dem vil du høre mere om i en senere klumme, eller måske til en af vores kommende BogCafér.