162. indlæg - "Historisk kærlighed"

af Lone Pedersen

Lige nu er der mange som holder vinterferie og dermed har de måske mere tid til at læse. Det er også om få dage vi kan fejre kærligheden. For det er jo Valentinsdag onsdag den 14. februar, og for nogle er det en stor dag.
I min familie går vi ikke op i dagen, men jeg har da alligevel fundet et par bøger med kærlighed til jer. Og denne gang er det blandet med en god portion dansk historie. Det er netop den genre af romaner der optager mig i denne tid. Danmarkshistorien indenfor de sidste ca 150 år. Tænk på hvor meget der er sket i samfundet i de år. Hvor mange opfindelser der er gjort af forskellig art, for bare at nævne en enkelt ting.

Jeg har før omtalt bøger af Gertrud Tinning og Lone Hørslev, men der er mange andre lige så gode historiske romaner på hylderne.  Det er jo en super måde at kombinerer en god fortælling med ny viden om en periode. Og samtid få fortalt en rigtig god historie.

Katinka Agger ”Du ved ingenting om døden” som handler om den 10årige Madeleine der er meget alene. Alle på familiens gods skyr hendes tilstedeværelse. Selv hendes forældre. Men hendes forældre skaffer alligevel jævnaldrende Jakob fra et børnehjem som Madeleines selskab. Men også som prøveklud for om han kan overleve hendes selskab. For det hedder sig at alle i Madeleines selskab dør. Det er overtro i de bedre kredse i 1924. De to børn lever et meget frit liv i hinandens selskab en sommer om ind i efteråret. Lige til Madeleines forældre beslutter at det nu er sikkert for andre at være i hendes selskab. Så sendes Jakob væk.

20 år senere mødes de to igen.  Nu er det 1944 og de to er på hver sin side i krigen. Jakob er i modstandsbevægelsen og Madeleine søger tyske soldaters selskab i nattelivet. Da der skal holdes et møde på Madeleines gods med højtstående tyske officerer, kommer de to for alvor tæt på hinanden igen.

Bare den første tredjedel af bogen der beretter om børnenes sommer. Det er en hjerteskærende fortælling om de to børns sommer. Om det forladte og forhadte barn der må leve afsondret fra andre og kun vise sig når en bestemt klokke lyder. Samtidig er det også en fortælling om det korte venskab er nok til at bygge videre på, så mange år efter. Igen får vi serveret en masse viden om historiske emner i en flot og velskrevet indpakning.

Den anden roman jeg med begejstring har læst, er ”Grevinden” skrevet af Henriette Rostrup. Her følger vi Grevinden af Bagsværd gennem hendes sidste godt 20 år. Fra hun som ung føder en datter der sættes i pleje. Over Grevindens liv med fem ægtemænd, rejser i ind og udland, til hun dør som 43årig. Ffattig og nedbrudt.
Grevinden fra Bagsværd er en virkelig person og forfatteren har i romanen blandet fakta med fiktion. Det er der kommet en rigtig spændende roman ud af. For Grevinden var ikke en kedelig person. Hun var smuk og livfuld, og på den måde formåede hun at besnære mænd gennem hele livet. Forfatteren fortæller flot om perioden som romanen foregår i. Og ikke at forglemme det kvinde liv der blev levet på den tid. Det var et stormfuldt liv hovedpersonen havde.  

Og det med at blande fakta og fiktion i en god roman er der flere forfattere der har gjort i de senere år. Der er omfattende research bag fortællingerne og alligevel levner det plads til forfatterens fortolkninger over personens liv.  Og så er det en perfekt måde at få ny viden, samtidig med du læser en underholdende roman.