154. indlæg - "Traditionen tro"

af biblioteksmedarbejder Cecilie Bonde Jørgensen

Julen er hjerternes fest – men måske også traditionernes? Julen er i hvert fald indbegrebet af hygge, skikke og gentagelse. En stor del af os skal ud at købe juletræ, flæskesteg og gaver i lange baner. Men kan vi kalde dét en tradition? For hvad er traditioner egentlig? Og er de ikke forskellige fra familie til familie?

Kigger man i ordbogen, så er traditioner en betegnelse for elementer i menneskers liv, som er overtaget fra den foregående generation. Så jo – juletræ på traileren, flæskesteg i ovnen og gaver i indkøbsnettet er nok julens traditioner, men vi har jo også nogle helt individuelle elementer, som vi forbinder med julen.

Da jeg var barn, sad jeg mellem mine bedsteforældres to lænestole foran fjernsynet en lørdag aften. Jeg skulle overnatte hos dem, og der skulle komme noget helt særligt i fjernsynet denne dag. Min mormor havde fortalt et eller andet om, at en serie ved navn Matador skulle genudsendes. Det var en magisk oplevelse at se, hvordan mine bedsteforældre udmærket kendte til seriens plot, men alligevel var opslugte af selv samme.

Den oplevelse sad i mig længe, og nogle år efter blev Matador igen genudsendt, og nu var jeg blevet ældre og kunne få endnu mere ud af fortællingen. Matador blev en magisk tradition for mig, som skulle genses hver gang, at Danmarks Radio besluttede sig for, at nu var det tid igen.

Og hvad har Matador så med jul at gøre, tænker du? Jo, ser du – det er nemlig længe siden, at Danmarks Radio har genudsendt Matador hver eneste lørdag aften. Så for at komme min Matador-afhængighed til livs, så har jeg skabt mig en ny tradition – en juletradition. Jeg ser nemlig Matador hver eneste dag i december frem til jul. Matador består af 24 afsnit, så det passer perfekt med en julekalender.

Du kan låne alle 24 afsnit på DVD på biblioteket, hvis du også vil bruge den som julekalender! Et par afsnit ekstra om dagen for at følge op til dags dato skader jo ikke. Hvis du allerede har serien derhjemme, så byder biblioteket også på en masse ekstramateriale.

Der findes nemlig et hav af bøger, som klart kan anbefales, hvis du er lige så stor Matador-fan, som jeg er. Vi har for eksempel bogen Juletraditioner med Matador (2006) med bidrag fra Lise Nørgaard, Dan Melchior og Anne Hviid Nicolaisen. Bogen giver et indblik i mange danske juletraditioner med et særligt fokus på 1930’erne og 40’erne, som jo er den tidsperiode, Matador foregår i. Og selv julen var jo dengang præget af konflikter og besættelsen, så det er nogle helt særlige skikke, vi bliver præsenteret for i bogen.

Hvis du bare gerne vil dykke ned i den populære tv-serie, så er biblioteket også det rette sted. Vi ligger nemlig inde med den ultimative bog til alle Matador-elskere - bogen Matador (2020) af Jacob Wendt Jensen og Christian Monggard. Her får du billeder, detaljer og baggrundsviden om serien, som du måske ikke kan finde andre steder.

Af samme forfattere er der for nyligt udkommet endnu en bog med Matador i fokus. Det er nemlig bogen De stærke kvinder fra Matador: en samtale med Malene Schwartz, Ghita Nørby, Kirsten Olesen og Sonja Oppenhagen (2023). I denne bog kan du dykke ned i, hvem skuespillerne bag Agnes, Vicki, Maude og Ingeborg er, og hvordan de oplevede tiden, hvor de indspillede serien, og hvordan det er, at være en del af et stykke dansk kulturarv.

Traditioner kan både genskabes, nytænkes, inspirere og give samhørighed. Glæden ved Matador blev givet videre fra mine bedsteforældre til mig, og hvis du er klar på at starte din helt egen tradition hver jul, som du kan give videre, så får Matador min varmeste anbefaling. Glædelig jul.