113. indlæg "Fortællinger om kærligheden"

af Lone Pedersen

Hvem kender det ikke – at se et kærestepar som kun har øjne for sig selv og hinanden. De kan ikke være adskilt særlig længe, og skal helst flette fingre konstant. Eller røre hinanden hele tiden. Vi ser det ofte på biblioteket med de unge, de sidder tæt i sofaen og holder i hånd, mens de venter på bussen og de skal afskilles til næste dage i skolen. For de unge er det ulideligt længe at være adskilt, mens andre vil sige det er jo kun til i morgen.

Men kærligheden skal man ikke tage for givet – den kan forsvinde som dug fra solen. Pludselig opdager man ens partner har andre prioriteringer i livet og forsvinder ud af ens liv. Så sidder man tilbage med knust hjerte og forstår måske ikke helt hvad der lige skete der. Det er ikke let at sammenligne kærlighed og heller ikke hvis du har fået knust hjertet. For kan dine venner helt forstå hvad du taler om?

I litteraturen er der masser af eksempler på både den store altopslugende kærlighed men også på det knuste hjerte.
En som havde stor kærlighed til både livet, Afrika og til mænd er Karen Blixen. Forfatteren der elskede livet i Afrika, og mødte sit livs kærlighed, Denys Finch Hatton, på savannen. Men hun fik også knust sit hjerte da han døde og hun måtte forlade sin elskede kaffefarm. Hun rejste hjem til Danmark og småborgerligheden. Hun havde svært ved at finde sig til rette, men finder dog ind til kærligheden til litteratur. Og til at hjælpe unge nye forfattere på vej.
Karen Blixens livshistorie er skildret i mange bøger, men en af de lidt anderledes er tegneserien ”Løvinden : portræt af Karen Blixen” skrevet af Anne-Caroline Pandolfo. Det er en skøn og loyal fortælling om den kendte forfatters liv.

Til slut vil jeg gribe til bogen ”Kærlighed” hvor journalisten Anders Agger har talt med en del mennesker om kærlighed. Hvad er kærlighed for den enkelte og hvordan er kærligheden i deres liv. Der er fortællinger fra både kendte og ukendte personer om hvordan kærligheden kom ind i deres liv. Fx fortæller Rene Toft Simonsen om sine møder med Thomas Helmig, hvor der skulle to forsøg til inden det blev de to for livet. Men også om at få chancen for kærlighed på ny, efter et forlist ægteskab, som Anna og Ove fortæller om i bogen. For kærligheden har ingen alder, hvis du er åben for dens besøg. Og du kan ikke vide hvornår den banker på.