105. indlæg - "Tro, tvivl og overtro"

Af Mette Schjødt-Pedersen

Troen på Gud og interessen for at finde ud af, om der er mere mellem himmel og jord, er ikke gået af mode. Det afspejler sig bl.a. i rækken af bogudgivelser om emnet, og der bliver hvert år udgivet langt flere, end vi kan købe til bibliotekerne i Vejen Kommune. Men vi forsøger at anskaffe et bredt udvalg af de mest efterspurgte og dem, der har fået gode anmeldelser.

Mit år med Gud - Tro for tvivlere

Sidste år udkom: ’Mit år med Gud – Tro for tvivlere’ af psykologiprofessor ved Aarhus Universitet Svend Brinkmann, som mange sikkert også kender fra radioprogrammet ’Brinkmanns briks’. Igennem et år satte han sig for at forsøge at få svar på en række spørgsmål om tro og religion, og om det har relevans for det moderne menneske.
Brinkmann er god til at stille spørgsmål: Hvad er religion? Hænger etik og tro sammen? Virker troen? Kan videnskab erstatte religion? Findes sjælen? Osv. osv. Til at besvare spørgsmålene bruger han tekster og udtalelser af videnskabsmænd, filosoffer, psykologer og teologer. Han går grundigt til værks, og det er ikke altid lige let at følge ham i argumentationerne, selvom han er dygtig til at forklare ord og begreber.
Bogen slutter lillejuleaftensdag i 2020 på hans 45 års fødselsdag, og på sidste side i bogen kan man læse, hvad der er kommet ud af hans studier i forhold til hans egen religiøsitet.

Tro i hverdagen

En anden interessant bog om emnet, der også udkom sidste år, er ’Tro i hverdagen’ af den tidligere sprogofficer og nu populære forfatter, Anne-Cathrine Riebnitzsky. Hendes barndomshjem var ikke præget af kristendommen, men hun har altid været et søgende menneske, og selvom hun ikke betegner sig som specielt religiøs, så har modet til at tro på Gud banet en vej for hende, der bl.a. har gjort hende til forfatter.
I bogen kommer hun omkring mange emner, bl.a. vrede, tilgivelse, kærlighed, skyld, mening og den indre fred. Hun fortæller åbenhjertigt og underholdende og ind i mellem tilmed humoristisk om sine genvordigheder med familie og venner og om modet til at gå nye veje i livet.

Kan tro flytte bjerge?

En anden vinkel på det med troen finder man i Christoffer Johansen og Niels Christian Hvidts bøger: ’Kan tro flytte bjerge? og ’Kan bjerge flytte troen? ’ Niels Christian Hvidt er dr. Theol. og professor i eksistentiel og åndelig omsorg på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Syddansk Universitet (SDU). Han forsker i sammenhængen mellem tro og helbred.
Tirsdag den 8. februar kan man møde ham til et foredrag, der er kommet i stand i et samarbejde mellem biblioteket og menighedsrådet i Brørup. Foredraget belyser og bidrager til en forståelse af vigtigheden i at behandle hele det syge menneske – ikke kun kroppen, men også psyke og sjæl. Man kan købe billet til foredraget på vejbib.dk eller på ét af kommunens biblioteker.

Tro og overtro

Der er mange bøger om tro på bibliotekernes hylder. De fleste står samlet i det, vi kalder faggruppe 20 til 29. Men man kan også finde troen omhandlet i forskellige biografier og erindringer (99.4). Én af dem handler mest om at være cykelrytter, men har også et mindre afsnit om tro. Måske har du gættet, at jeg taler om ’Engang var jeg Jesper Skibby’. Den handler om den friske og rapkæftede cykelrytter, som oplevede en livskrise, da cykelkarrieren sluttede. Bogen er skrevet af Tonny Vorm.
Så er der jo også Martin Elmers nye bog ’Tro og overtro: en verden af skrøner og bedrag’ - og sådan kunne man blive ved.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 5 i 2022