64. indlæg - "Fugle i træet"

Af Lone Pedersen

Jeg har aldrig været den store fuglekigger. Altså sådan én der kender alle fuglearter i haven, eller når vi går tur i skoven.

Jeg bor i et helt almindeligt villakvarter. For enden af vejen begynder skoven, og der er selvfølgelig et rigt fugleliv i denne skov. En morgen da jeg havde sat mig til computeren for at begynde dagens arbejde her hjemmefra, kom fasankokken spadserende op af villavejen. Ham havde jeg ikke set på fortovet før, men han var vel ude og se på lokaliteterne, tænkte jeg. Måske han trængte til at se noget andet end sin egen skov. Måske han var på jagt efter genboens æbler, der er lagt ud til fuglene i forhaven?

Det fik mig til at kigge nærmere på den store troldhassel, der står i min forhave. For sikke et rigt fugleliv, der er her. Mange forskellige fuglearter muntrer sig i træet, og hvis ikke jeg skulle arbejde, ville jeg måske bruge mere tid på at iagttage deres liv i træet. Jeg kunne alligevel ikke helt lade være med at iagttage fuglene i troldhaslen nærmere. Jeg kunne genkende nogle enkelte musvitter og solsorte hoppe rundt i træet. Men der er også en del fuglearter, jeg ikke lige kender navnet på.For som jeg indledte denne klumme med, så er jeg ikke den store fuglekender. Jeg kender dog de gængse 5-6 havefugle, men ikke så mange andre. Som fx solsorte, musvitter og gråspurve. Men nu jeg arbejder hjemmefra, har det alligevel fået mig til at holde lidt øje med fuglene i troldhaslen. Og det fik mig til at slå op i en fuglebog for at finde ud af, hvilke fugle det egentlig er, der hopper rundt udenfor mit vindue. Jeg tyr nogle gange til internettet, men som ofte griber jeg fuglebogen ” Politikens store fuglebog ” skrevet af Tommy Dybbro .

Det er en stor, flot og interessant bog om de mange fugle, du kan se i din egen have. Uanset om du fodrer dem eller ej. Hvis du bare sidder stille lidt, så kommer de frem. Det er her, du kan læse om deres kendetegn, levevis og meget mere. Samtidig kan jeg også godt finde på at finde de enkelte fugle fløjt som lyd. Og det er der direkte link til i denne flotte bog. Men der må jeg så nok indrømme, jeg lige slår lyden til på computeren for at høre lyden.

De seneste ugers arbejde hjemme fra det lille hjemmebibliotek, har gjort mig bekendt med lidt flere fuglearter såsom munk, bogfinke og rødhals. Og de trives i min have. Eller måske de bare kommer forbi og henter små grene, jeg har klippet af en busk? Det er jo ved at være redebygningstid i fugleland. Men jeg ved, jeg aldrig bliver en inkarneret fuglekigger. Med kikkert og telelinse på kameraet. Rundt i landet efter sjældne fugle. Jeg har det fint med de mange forskellige arter, der findes i min egen have.

Og hvor mon fasankokken er blevet af? For jeg har ikke set ham siden den dag, han spadserede forbi på fortovet. Jeg har til gengæld hørt ham ofte, kalde nede i skoven.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i 2021 i uge 12