160. indlæg "Hjemegns-fortællinger"

af Mette Schjødt-Pedersen

For et par år siden udgav viceskoleleder Christian Henriksen bogen ’8240 Vejlby’. Heri finder man beskrivelser og fortællinger fra hans hjemstavn Vejlby, nord for Aarhus, hvor Christian Henriksen voksede op i 1980’erne. Bogen er hans erindringer og et portræt af byen og dens indbyggere. Det interessante ved Vejlby, skriver han, var at byen var delt i to. Enten boede man på ”den rigtige side af Grenåvej”, hvis man kom fra det ”pæne Risskov med strandvejen, skoven og biblioteket” eller også kom man fra den ”forkerte” side: ”Vejlby til venstre”.
’8240 Vejlby’ er ikke bare et portræt af byen, den kan også læses som en historie om fællesskab, og om hvordan vi bliver formet af det lokale miljø, som vi vokser op i. Bogen er rigt illustreret.

København og omegn
Igennem tiden er der udgivet mange bøger i samme genre. Nogle bøger ligger tæt på virkelighedens verden f.eks. Dan Turèlls ’Vangede billeder’ fra 1975. Andre er en blanding af fakta og fiktion som Bjarne Reuters ’Busters verden’ fra 1979 og ’Zappa’ fra 1977, der handler om Brønshøj i 1960’erne.
Morten Pape fortæller i ’Planen’ fra 2015 om at vokse op i et barsk miljø på Amager i Urbanplanen.

Skive
Det var også en barsk omgang at vokse op på en gård langt ude på landet ved Skive. Det fortæller Thomas Korsgaard om i romanen ’Hvis der skulle komme et menneske forbi’. Hovedpersonen Tues mor synker ned i dyb depression, da datteren dør ved fødslen. Faderen er forgældet og lader sin frustration gå ud over børnene. Selv om Tue møder op i skolen med et blåt øje, er der ingen, der griber ind.

Aarhus
Knap så barsk var det at være barn for Jens Blenstrup. I romanen ’Gud taler ud’ fra 2004 fortæller han på humoristisk vis om tilværelsen i et parcelhus i Risskov ud fra sønnens synspunkt. Det er faderen, som benævnes ”Gud”, der sætter dagsordenen, og det er bestemt ikke kedeligt. Romanen er ligesom ’Busters verden’ og ’Zappa’ filmatiseret.

Gram
Erling Jepsens ’Gramhavet’ fra 2016 foregår i Gram, hvor Erling Jepsen også selv stammer fra. Det er en underholdende og galgenhumoristisk roman om mælkemandens søn Erling, der klarer sig igennem tilværelsen med en blanding af snedighed og naivitet. Søsteren er i familiepleje, fasteren tror hun er Jesus og faderen spekulerer på om sønnen bliver homoseksuel. Det er umuligt at regne ud, hvad der er fakta og fiktion i ’Gramhavet’ – sikkert helt efter forfatterens hensigt.
Nibe
Jeg-fortælleren, forfatteren Jens Smærup Sørensens alias, er i romanen ’Hjertet slår og slår’ fra 2013 taget tilbage til sin hjemstavn på Nibe-egnen, hvor faderen ligger for døden. Det bliver samtidig en fortælling om livet på landet i 1950erne og om et problematisk fader-sønforhold.

Thy
’Jenka i Jammerbugten’ er en fortælling fra 1960ernes Thy hvor drengen Jeppe iagttager sin store families genvordigheder og originaler med kærlighed, undren og ironi. Romanen er inspireret af forfatterens egen barndom. De første år voksede han op på et lille husmandssted med udsigt over Limfjorden. Faderen knoklede med jorden og de få dyr de havde, og moderen var hjemmegående.

Buresø
Dy Plambecks ’Burresø-fortællinger’ fra 2005 er erindringer fra hendes barndom i 1980’erne fortalt i digtform i et ligefremt og fortællende sprog.
Selvom det i mange af bøgerne skinner igennem, at hjemegnen sjældent er et sted, personerne ønsker sig tilbage til, må man konkludere, at stedet har sat sig dybe spor i dem. Hjemegnens betydning kan ikke lige viskes ud.

Sorø
Men hjemegnen kan også være et sted, man tænker tilbage på med længsel, men som det rent praktisk ikke lader sig gøre at vende tilbage til. I ’Breve fra provinsen – om at vende hjem i en urolig verden’ af Rasmus Dreyer og Kasper Støvring fra 2023 er forfatterne flyttet til Sorø, som minder om deres barndomsbyer i Jylland, som fremstår som idealsamfund. Begrundelsen er, at de på den måde kan kombinere det hjemlige med storbyen og kulturtilbuddene, som de, ligesom mange ligesindede ikke ønsker at gå glip af.