142. indlæg "Tryllestave og magiske væsner"

af Lone Pedersen

Troldmænd med et ar i panden ved navn Harry Potter. Feer som Klokkeblomst med tryllestøv parat. Sådan er det ofte med fantasygenren. Det er en genre der ligger tæt op ad eventyrgenren, men her er bare mere action, nogle mere komplekse verdener og en dybere personskildringer. Vi bliver præsenteret for trolddom, overnaturlige væsener og magi, i et skønt mix med en hverdag som vi selv kender.

En af de nok mest kendte fortællinger i fantasygenren er J.R.R. Tolkiens fortælling ”Ringenes herre” eller hvem har ikke hørt om J.R. Rowlings bøger om Harry Potter?

Det er er bøger der blander magi, overtro og action så vi som læser føres ind i en verden som ligner vores egen meget, men hvor det alligevel er trolddom, drager og magiske besværgelser der er mest almindelige. En verden hvor vi almindelig dødelige er i undertal og hvor det gode kæmper mod det onde.

Et godt eksempel på denne fortælling finder vi i Rikke Havner Alrø ”Stormtid”. Her møder vi Maren der bor og arbejder i Odense. Hun er ellekvinde men kender kun menneskenes verden. Som barn flygtede hun med sin mor fra Ellefolkets verden, og nu bliver Maren tvunget der ind igen. For noget ondt truer menneskenes verden. Og samtidig kan Maren måske finde ud af mere om sin familie.

Men nu skal du ikke tro det hele handler om ungdomsbøger – voksne kan også sagtens læse med. Både børne- og ungdomsromanerne. Ligesom der er skrevet mange fantasybøger til voksne. ”Ringenes herre” er et godt eksempel på dette, men ellers kan jeg varmt anbefale dig at læse bøger af Josefine Ottesen, Boris Hansen eller Sidsel Sander Mittet. Alle tre gode solide danske fantasyforfattere, som både børn og især voksne vil nyde at læse.

Og hvis du ikke kan få nok af fantasy, eller bare vil snuse lidt til genren, kan jeg anbefale dig at tage til Esbjerg i den kommende weekend. Her løber årets Fantasy Festival af stablen, og den er større end nogen sinde. Ud over det meste af midtbyen vil du møde fantasyvæsner, rollespillere, forfattere og meget andet som har med genren af gøre.
Det er en festival hvor du kan møde forfattere, købe deres bøger ved en af de mange forlag som har stand der, og bagefter få bogen signeret af forfatteren. Det er bare en brøkdel af det som foregår – se hele deres store flotte program på www.fantasyfestival.dk