166. indlæg - "Må vi låne dit yndlingsdigt?"

Af Mette Schjødt-Pedersen

’Træerne vokser ikke ind i himlen.
Men de vokser ud i luften, som vi ånder,
og ned i jorden til de døde,
som vi savner. Og det er alt nok’

(Fra Søren Ulrik Thomsen: Nye digte. 1987)

Verdens Poesidag
Hvert år den 21. marts fejres poesien over hele verden for at gøre opmærksom på den rigdom, der findes i digte og sangtekster.

Hvad kan poesi?
Poesi kan i få ord beskrive tanker og følelser, glæde, sorg, vrede, frustration, rastløshed, forelskelse osv.
De kan rumme en længsel efter kærlighed, tryghed eller samhørighed.
Digte kan på samme tid være dybt personlige og almene, fordi vi som mennesker stiller de samme spørgsmål til livet og gennemlever samme slags følelser.
Et digt kan virke komplet uforståeligt, men læser man det flere gange, kan der pludselig åbne sig en forståelse for indholdet eller en følelse af en særlig stemning. På den måde er det en slags hjerne- og hjertegymnastik at læse digte.
Vi har sikkert alle oplevet, at et par linjer af en sang har sat sig fast. De har talt til os, og vi kan ikke få dem ud af hovedet – de vil os noget.
Poesi kan åbne vores øjne for mangfoldigheden.

FN-initiativ
Verdens Poesidag er et FN-initiativ, som har eksisteret siden 1999 udviklet af UNESCO. Når vi fejrer Verdens Poesidag, anerkender vi poesiens uundværlige rolle som en katalysator for forståelse, empati og samhørighed og en hyldest til sprogets mangfoldighed.
Digte kommer ikke af sig selv, de findes, fordi der er nogen, der har talent og tid til at skrive dem, og det er vigtigt, at alle har adgang til at læse dem.

Digtsamlinger på bibliotekerne
Der findes en samling af digte i alle 4 bibliotekshuse i kommunen, og du kan låne dem med hjem eller sidde og læse i dem på biblioteket.
På Vejen Bibliotek finder du samlingen på 1. sal ved musikhylderne og i anledning af poesidagen vil et udvalg være udstillet i gangen ved ’Café Noget Særligt’.

Må vi låne dit yndlingsdigt?
Har du et yndlingsdigt eller et vers fra en sang, som du holder særlig meget af, og vil du dele det med os, eller har du selv skrevet et digt, så send det til mig (msp@vejen.dk), så hænger vi det op på vores poesivæg. Du kan være anonym, hvis du foretrækker det, ellers skriv dit fornavn.
Hvis du låner 3 digtsamlinger og afleverer udlånskvitteringen i Informationen, bytter vi den til et stykke chokolade.

Besøg vores udstilling
Udstillingen af dine og bibliotekspersonalets yndlingsdigte kan ses frem til påske i betjent og selvbetjent åbningstid.
Sammen med digtene præsenterer vi nye biblioteksmøbler, som venligst er udlånt af Lammhults Biblioteksdesign og BC-Inventar i Holsted. Du er velkommen til at sidde i lænestolene og læse et digt.