167. indlæg - "Vores allesammens H.C. Andersen…"

af Cecilie Bonde Jørgensen

Lige efter påskeferien den 2. april kunne vi fejre H.C. Andersens 219-års fødselsdag. Selvom det er så mange år siden, at han skrev hans værker, der både tæller digte, eventyrer, noveller og sange, så lever de stadig hos os allesammen. For H.C. Andersen er nemlig én, som vi alle har en eller anden form for relation til.

Om det er genfortolkningen af hans bud på nationalsangen i form af ”I Danmark er jeg født” af Isam B fra Outlandish, om det er de mange filmatiseringer af hans eventyrer, eller om det måske er tyveriet af statuen af ’Den lille havfrue’ i København, som du tænker på, så har du sikkert en eller anden tanke, der popper op i dit hoved, når du hører navnet; H.C. Andersen.

Jeg tænker selv på de mange ture i Tivoli som barn i København med min familie, hvor jeg bare SKULLE prøve forlystelsen ’Den flyvende kuffert’ igen og igen, hvor mange af H.C. Andersens eventyr bliver fortalt og illustreret. Det var en fantastisk oplevelse, og den dag i dag skal jeg altid prøve forlystelsen, hvis jeg er i Tivoli – simpelthen for nostalgiens skyld.

Men jeg tænker også på min tidlige skolegang, hvor H.C. Andersen havde 200-års fødselsdag i 2005. Det år gik jeg i 0. klasse, og vi skulle sammen med 1. klasserne opføre et teater for vores familier, hvor en bid af hver af H.C. Andersens mest velkendte eventyre blev spillet. Jeg selv spillede den udspekulerede dronning i ”Prinsessen på ærten”. Ærten havde vi lavet af papmage rundt om en fodbold – for så kunne den jo ses på selv de bagerste rækker. Det var en magisk og sjov oplevelse.

Derudover er jeg oprindeligt fra Augustenborg, som er en Hertug-by på Als. H.C. Andersen besøgte jævnligt Augustenborg, og da jeg var barn, stod der et mægtigt træ i slotsparken tæt ved vandet. Træet blev kaldt ’H.C. Andersens træ’, og myten sagde, at det var dér, han havde skrevet ”Den grimme ælling”, da man både kunne se ænder, svaner og et lille landmandssted i horisonten.

I år holdt jeg jul for min familie for første gang. En tjans der plejer at ligge hos min mor eller mormor. Til formålet havde jeg fået en dug fra Georg Jensen med motiver af H.C. Andersens eventyrer, og vi sad og talte om de forskellige fortællinger over flæskestegen. Igen bidrog H.C. Andersen med magi, samtaler og individuelle minder.

Skuespillerinde Ghita Nørby har også et helt særligt forhold til H.C. Andersen, og derfor har hun samlet sine yndlingseventyr i en bog. Hendes yndlingseventyrer tæller bl.a. ”Snedronningen”, ”Prinsessen på ærten” og ”Svinedrengen”. Bagerst i bogen finder du også en CD, hvor Ghita Nørby indtaler eventyrerne.

Du kan finde en masse værker af H.C. Andersen, og de fleste fortællinger kan du både læse som barn eller som voksen. Han er så sandelig en forfatter, som vi alle forstår, kan være stolte af og som tilhører os. God læselyst.