86. indlæg - "Tegneserier er da også for voksne"

Af Lone Pedersen

Jeg skulle finde nogle bøger af en bestemt tegner, da hun sammen med sin kollega kommer på besøg på biblioteket om få dage. Det er tegneren Stine Spedsbjerg – også kendt som StineStregen - samt Casper Sand, jeg taler om.

Det fik mig til at falde i staver ved bibliotekets samling af tegneserier. Vi har opdelt dem i de tegneserier, der er mest for voksne og dem, der er mest for børn. Ikke sådan at forstå, at man ikke må læse børnetegneserier som voksen, men måske mest for at beskytte børnene mod nogle af voksentegneserierne, for de kan være barske med deres direkte billeder og en måske uforståelig tekst, hvis man er barn. Fra min barndom husker jeg med glæde klassikere som Benny Bomstærk og Asterix. Én af vennerne sværger stadig til Tintin, og min mand er stadig meget glad for Lucky Luke.

Men hvad er det med de tegneserier? Det startede tilbage i 1890’erne i en amerikansk avis, da den første tegneserie kom til verden. Et par billeder med teksten nedenunder og altså ikke inde i billedet i en taleboble, som vi i dag er vant til. Det kom først senere. Netop det, at teksten kom ind i billedet, fik mange til at opfatte tegneserier som noget for børn.

Stor modstand

Der har op gennem tiden været stor modstand mod tegneserier. I USA har der indtil 2011 været et comics code, som betød en streng kodeks for, hvad en tegneserie måtte indeholde og hvordan.

"Tegneserier vil virke skadeligt på det store flertal af de børn, som får fat i dem, fordi de vænner dem af med at læse en sammenhængende tekst og skaber et usundt behov for sensation, " skrev viceskoleinspektør i Rødding, Chr. Winther i et indlæg i Folkeskolen tidligt i 1950'erne.

Det fik datidens undervisningsminister Julius Bomholt til at nedsætte et udvalg, som skulle se på, hvordan man kunne bekæmpe tegneserier!

Så galt er det heldigvis ikke gået, for tegneserien består i bedste velgående i dag.

Ugleset

Men de har været ugleset i mange år. Der er flere, som mener, at tegneserier ikke er rigtige bøger, da der ikke er så meget tekst i. Men det er måske for nogle børn en fordel og kan måske give dem et skub i retning af at knække læsekoden? Hvem ved? Uanset hvad så skal vi læse det, som vi selv synes er sjovt at læse - også selvom det er tegneserier!

Men for at vende tilbage til det, som var pointen – StineStregen kommer på Vejen Bibliotek og tegner 1. september. StineStregen har skrevet og tegnet en tegneserie for unge og desuden illustreret flere børnebøger. Hun er skrap med en pen og god til at fortælle en historie i både ord og billeder.

Sammen med sin kollega, Kasper Sand, kommer hun forbi Vejen bibliotek i forbindelse med Trekantfest – de vil tegne og fortælle live, og måske du kan gøre din indflydelse på historien gældende? Book en gratis billet på bibliotekets hjemmeside. Bagefter kan du smutte op på 1. sal og låne en stak tegneserier med hjem.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 35 i 2021.