46. indlæg - "Dirk Gentlys Holistiske Detektivbureau"

Af Øjvind Fritjof Arnfred

Det var faktisk en tv-serie på hjemmesiden Netflix, der mindede mig om, at denne uges anbefaling eksisterede. Jeg læst den engang for efterhånden mange år siden, da jeg lige havde opdaget forfatteren Douglas Adams’ genialitet. Siden havde jeg glemt den lidt. Både genialiteten og bogen. Sært egentlig, for dengang åd jeg alle Douglas Adams’ bøger råt.

Både Adams, og den af hans bøger som jeg åd mest råt af alle, skal jeg nok skrive meget mere om i en senere klumme. Det lover jeg. Helt præcist i den der kommer i uge 21. Det kan måske virke lidt sært, sådan at love noget så langt ud i fremtiden, om en klumme der ikke er skrevet endnu, men der er en helt særlig grund til at det skal være i netop den uge hvor d.25. maj optræder. Det hele bliver forklaret til den tid. Det har med håndklæder at gøre, så meget kan jeg afsløre, resten må du vente på. Her i første omgang må det være tilstrækkeligt at konstatere at figuren Dirk Gently var et mere end velkomment gensyn, da Netflix-serien – helt tilfældigt, må jeg hellere understrege - tonede frem på min computerskærm en aften. Figurerne lignede Douglas Adams’, og historien havde helt den samme viltre ånd, selv om handlingen var helt anderledes. Udover på den måde at være anbefalelsesværdig i sig selv, mindede Netflix-serien mig om den her helt fantastiske bogserie på to bøger, og nu minder jeg dig om dem. Sådan kan tilfældigheder give anledning til så meget.

Efter at have genlæst "Dirk Gentlys Holistiske Detektivbureau" må jeg sige at den stadig holder! Rent ud sagt er jeg så begejstret for den så jeg slet ikke ved hvor jeg skal begynde anbefalingen. Jeg har det som et barn der står foran et bjerg af slik, kun bevæbnet med en teske. Derfor stikker jeg skeen ind et tilfældigt sted og citerer den første sætning fra andet kapitel: ”Højt oppe på et klippeforbjerg sad en elektrisk munk på en hest, der kedede sig”. Bum. Så kan du sidde og gumle lidt på den. Imens du gumler kan du tænke over hvordan i alverden Douglas Adams får landet hele dén historie i løbet af de efterfølgende cirka 250 sider, oven i købet uden nogen løse ender. Imponerende, ikkesandt?

Det kan måske forekomme dig et underligt sted at starte, sådan med en elektrisk munk på en kedet hest, men det er faktisk helt i historiens ånd. Hele omdrejningspunktet for Dirk Gentlys Holistiske Detektivbureau er at alt er forbundet i et net af ubegribeligt mange tilfældigheder. Hele vejen fra elektriske munke over engelske softwareingeniører og til dårlige telefonlinjer.

Kvantekrimi ville ikke være et dårligt bud, hvis man skulle give en genrebetegnelse til en bog som den her, om detektiven Dirk Gently, hans ven Richard og deres forsøg på at redde jorden fra total udslettelse. Hele historien knytter nemlig an til noget så ubønhørligt langhåret som kvantefysik, med alt hvad dertil hører af potentielt døde katte og svimlende sammenfald.

Fortvivl dog ikke, hvis du ikke lige er super stærk til superstrengteorien, eller hvis sådan noget som Schrödingers tankeeksperiment, om en kat der ligger i en æske sammen med et atom, og er død og levende på samme tid, lige indtil nogen åbner æsken og ser efter, kan give dig stikkende hovedpine. Douglas Adams klarer som ingen anden at pakke det hele ind i en både idérig, sjov og spændende historie, som nok skal bringe dig levende i land igen. Måske lidt mere forvirret end du var før, men dog levende.

Detektiven Dirks arbejdsmetode er mildest talt – øh – uortodoks. Hans foretrukne redskaber er nemlig sandsynligheder og tilfældigheder. Det har alt sammen noget med kvantefysik at gøre, og i særlig grad med Erwin Schrödingers halvdøde kat, men Bare Rolig: Dirk forklarer sig grundigt på det område undervejs i historien.

Tilfældighedernes indvirkning på en kolossal mængde af sandsynligheder, er én af de væsentligste grunde til at jeg synes du bør låne de her bøger og læse dem. Både 1’eren: ”Dirk Gentlys Holistiske Detektivbureau” og 2’eren: ”Sjælens Lange Mørke Tepause”. De handler nemlig i bund og grund begge to om hvor vidunderlige tilfældigheder er/kan være. Ligesom når du går på biblioteket efter en bestemt bog eller film, men undervejs falder over en helt anden, som du tager med hjem i stedet, og som måske viser sig at ændre dit liv på et meget senere tidspunkt.

Det kunne for eksempel være at du lånte de her bøger, og så om to år er du lun på en eller anden som også har læst den, viser det sig. I falder i snak om Dirk Gentlys Holistiske Detektivbureau (hvor jeg dog bare elsker den titel!), og før nogen af jer får set sig om, er der gået 30 år og I har haft et langt og lykkeligt ægteskab. Hvem ved?

Det kan selvfølgelig også være det hele har noget med skæbne at gøre, men det er – som en af personerne i bogen også kommer ind på – svært at sige noget virkelig kvalificeret om før til sidst.

Herfra skal der bare lyde en opfordring til at tage chancen og læse bogen.