153. indlæg - "Julebøger skal der til!"

af Gitte Højmark Pedersen

December er igen lige rundt om hjørnet og traditionen tro har Vejen Kommunes Biblioteker fundet alle deres julebøger frem fra magasinerne. Vi har alt fra bøger om at folde julehjerte til klassikere som Nøddebo Præstegård. I børnenes bibliotek har vi så heldige også at have fået en lang række nye titler, som står klar til at komme med hjem til kommunens familier til jul. Her er fire anbefalinger på nogle af de nyere julebøger vi har fået ind i år. 

Elsker man de danske julekalenderne i fjernsynet, hvor der er et drys af jul og en lille krimigåde gemt i fortællingen, så er Hemmeligheden i Helmersværk af den finske forfatter Eva Frantz lige noget for jer. Igennem 24 kapitler møder vi den tolvårige Flora og hendes mor. De skal for første gang holde jul efter at Floras far er død og tanken gør dem triste. Derfor vælger moderen at de trænger til en luftforandring og lejer et hus i den lille by Helmersværk. Mor bliver imidlertid hurtigt mere optaget af at skrive sin nye bog end julehygge, så går Flora på opdagelse i lokalområdet. Her finder hun en gamle herregård fyldt med historier og spændende steder. Alt er imidlertid ikke som det først ser ud og hvad er det for nogle stemmer Flora bliver ved med at høre rundt i herregårdens have. Hyggelig julebog som kan læses selv fra ca. 10års alderen, men som også fungerer rigtig fint som højtlæsningsbog. 

Er man som jeg mere til klassikere, så er der netop kommet en ny udgave af Et juleeventyr af Charles Dicksens. Teksten er bearbejdet af den norske forfatter Erlend Loe og bogen er illustreret af Lisa Aisato. I historien møder vi den ældre og meget rige Ebenezer Scrooge, som altid tænker på penge. I løbet af juledagene får han imidlertid besøg af tre spøgelser, som forsøger at lærer ham om en anden måde at leve på. Blandt andet får han besøg af sin gamle forretningspartner Marley, som er dømt til evig lidelse fordi han aldrig tænkte på andet end penge, da han var i live. Vil Ebenezer Scrooge mon ændre sig eller fortsætte livet ensom og bitter? Historien er bedst til voksne og større børn og unge.     

Mangler man en god julebog til de mindste i familien, så vil jeg anbefale billedbogen Donna finder julen af Merete Pryds Helle. Her følger vi den lille hundehvalp Donna, som bor hos pigen Lillian Betty. Det er endelig blevet jul, men desværre ligger det meste af familien i deres senge med en forkølelse. Kan Donna og Lillian Betty mon selv gøre klar til juleaften?

Man kunne også kaste sig over billedbogen Ankers bedste jul af Alberte Winding. Ankers far elsker jul og fortæller gerne om det til sin søn. Anker kan imidlertid ikke rigtig huske hvad jul egentlig er og glæder sig mest til at spise risengrød. Perfekt bog til de helt små i familien, som ikke rigtig har et begreb omkring hvad jul er. 

Er der ingen af de fire titler som passer helt perfekt til dig og din familie, så husk at I er velkomne til at kigge forbi en af vores fire biblioteker og gå på jagt efter den perfekte julebog i vores samlinger.