120. indlæg "Danskere rejser ud"

af Lone Pedersen

Foråret er her, udlængslen er stor. Ud i verden og se os om. Det kan mærkes på kollegerne biblioteket hvor der ofte er en eller flere på ferie. Og de rejser ud i verden og oplever! London, Mallorca, Lissabon, Tenerife er bare nogle af stederne besøges i foråret. Og vi kommer tilbage opfyldt med gode minder om en dejlig forårsferie.

En som i den grad har rejst verden tynd, er globetrotteren Troels Kløvedal. Jeg husker for mange år siden, da jeg til et foredrag med globetrotteren og sømanden Troels Kløvedal. Manden der gjorde det gode skib ”Nordkaperen” berømt i hele landet. Der blev fortalt om at rejse på de store verdenshave. Om at møde nye mennesker. Om at oplevet verden under andre himmelstrøg.

Og sikke en oplevelse det var som tilskuer at sidde i salen og se billeder fra de mange steder han rejste, og høre hans fortællinger med egne ord.
Bagefter kastede jeg mig over at læse hans bøger, hvor han fortale endnu flere historier fra den store verden som han oplevede den.

Som læser den gang oplevede jeg at være med på hans ture rundt i verden. Vi var i det græske øhav eller det Indiske Ocean. Lige spændende var det, for han var også en rigtig god fortæller.

Og før Troels Kløvedal rejste ud var det personer som Palle Huld, Arne Falk Rønne eller Thor Heyerdahl vi kunne læse om. De rejste også jorden tynd og berettede bagefter i flere bøger om deres oplevelser.
I nutiden er det igen familien Kløvedal der er på langfart. Mikkel Beha Erichsen er søn af Troels Kløvedal, og ligesom sin far har han også en stor kærlighed til havet. Den kærlighed er givet videre til tre sønner, som alle elsker at tage på langfart i båd. Det har vi kunne se i flere tv-programmer som sagtens kan genses. Men de har også skrevet et par bøger om deres oplevelser. Bøgerne er skrevet med stor glæde til det at rejse, men også med respekt for de steder som familien besøger.
De er bestemt også værd at give sig i kast med, hvis man har mere mod på at rejse i bøgernes verden. På Vejen Kommunes Biblioteker sætter vi lige nu fokus på danskere der er rejst ud i verden, så kom ned på dit lokale bibliotek og bliv inspireret til din næste rejse. Og så er det jo en dejlig måde at rejse ud i verden hjemme fra sin egen lænestol.