136. indlæg - "3 gode råd omkring at lære at læse"

af Gitte Højmark Pedersen

Husker tydelig at min matematiklærer i skolen altid sagde, at det var vigtigt at være dygtigt til hovedregning, fordi man ikke altid ville have en lommeregner i lommen. Ironisk nok har de flest af os i dag altid en lommeregner ved hånden i form af en mobiltelefon. Teoretisk set behøver man hverken at lære at regne eller læse længere, for telefonen kan gøre begge dele. Det gør imidlertid livet lettere, hvis man kan og sådan vil det også være for de yngre generationer. Derfor vil denne uges klumme indeholde tre gode råd til hvorledes du giver børnene i dit liv en god læsestart, om du er forældre, bedsteforældre eller blot en voksen i barnets omgangskreds. 

Så vidt du gerne vil give børn en god introduktion til det at læse, er det vigtigt at barnet oplever at der er adgang til bøger i hjemmet. Bøgerne skal helst være tilgængelig når barnet har lyst til at kigge i dem, lege med dem og læse i dem. Barnet har brug for bøger de selv kan kaste sig ud i at læse. Det er desuden også godt, hvis barnet møder et væld af forskellige andre bøger som f.eks. billedbøger, fagbøger og højtlæsningsbøger. 

Man må i teorien ikke dømme en bog på dens forside, men hvis vi er ærlige, så gør vi det alle. Derfor er det vigtigt at børnene er med til at vælge bøger som stilmæssigt tiltrækker dem, som passer til deres læseniveau og som indholdsmæssigt interessere barnet. Derfor vil vi altid anbefale at barnet selv er med til at vælge hvad de gerne vil læse. Så tag dem med et smut ned på biblioteket, hvor vi har masser af bøger at vælge imellem. Gør udvælgelsen til en hyggelig oplevelse og spørg’ endelig bibliotekets personale om hjælp og vejledning undervejs.

Det tredje råd følger ordsproget; børn gør ikke hvad du siger de skal gøre, men hvad du selv gør. Derfor er det vigtigt at børn oplever at deres voksen finder bøger interessante. Ser børn at deres voksen er optaget af bøger, så er der en større chance for at de selv finder bøger frem, når de skal slappe af eller lære noget nyt. Det er altid godt at børn ser dig med en bog i hånden, men er du ikke den store læser selv, så tænkt på alternative måder, hvor du kan vise dine børn at bøger kan noget. En ide kunne være at kigge i kogebøger sammen og finde noget I kunne lave til aftensmad. Eller låne et opslagsværk om insekter og gå på opdagelse i haven og se hvor mange af bogens insekter I kan finde hjemme hos jer selv.  

Ved Vejen Kommunes Biblioteker har vi et stort udvalgt i begynderlæsningsbøger. Vores anbefaling lyder at man starter ud med lydrette bøger, hvor der er fokus på at to til fire bogstavslyde som skaber ord. Lydrette bøger kommer normalt i tre forskellige niveauer. Ved Vejen Kommunes Biblioteker finder du disse bøger under opstillingen Læs selv 0 og Læs selv 1.  De fleste lydrette titler er små historier, men der findes også en række fagbøger om f.eks. dyr og biler. Så kom ned forbi dit lokale bibliotek og lån løs af samlingen. For selvom telefonen kan læse for dig, så er det rimelig bevendt og hyggeligt at kunne gøre det selv.