115. indlæg "Kom ud i haven"

af Lone Pedersen

Foråret er her – det siger kalenderen i alle tilfælde! Så nu skal vi rigtigt ud og nyde den friske luft, solen og den blå himmel. For nu er det så lyst at solen og blå himmel lokker mig på mange og længere gåture. Noget min hund synes er helt perfekt, den går meget gerne med. Vinden bid godt nok i kinder og finderspidserne, men det skal ikke afholde mig fra at komme ud og suge noget sollys til mig.

Og så er jeg begyndt at for forårsfornemmelser for min have. Faktisk var jeg i haven i forrige weekend og pille lidt hist og her. Og begyndte at drømme om hvad der skal til for at sommerens have bliver som jeg vil have den. Hvad skal klippes ned, hvad skal plantes om og fandt ud af jeg savner flere erantis under hækken ind til naboen. Nå det kan der heldigvis rådes bod på, så jeg skal bare lige have spurgt lidt blandt familie og venner om nogen har for mange erantis.

I år skal det være – jeg skal have gang i forspiring af nogle planter. Jeg drømmer om en have med duftende ærteblomster flere steder. Jeg har læst både for og imod med forspiring af disse frø, så jeg tror det bliver en kombi. Så nu skal jeg lige have gemt et par æggebakker og andre små bakker fra husholdningen som sagtens kan bruges til den slags småprojekter. Lidt avispapir og noget såjord og så er det i gang. Og så skal der lige laves et lille drivhus af en plasticpose eller måske der er en plastbeholder i køkkenet som kan bruges til formålet. Så har jeg også fundet de to poser med morgenfrue-frø som jeg købte sidste år men ikke fik sået. I år skal det være. For der er et hjørne i haven som kunne trænge til at blive livet op med lidt orange morgenfruer. Men der må jeg nok alligevel vente en måneds tid mere inden jeg giver mig i kast med det projekt.

Jeg har hentet inspiration til nogle af mine projekter, måned for måned, i Christine Granilds bog ”Hverdagshaven : året rundt” hvor forfatteren beskriver hvad der er at lave i haven hver måned året rundt. I marts er det netop forspiring og klargøring af små haveprojekter der er i fokus. Men det er jo også en herlig måde at bringe haven og foråret indenfor på. Det er en rigtig spændende bog også for en begynder ud i havelivet.

Den anden bog jeg har fundet på hylden er ”Din have – dine regler”. Det er en skøn bog med ideer til hvordan du som læser og haveejer kan sætte havehyggen i højsædet og se lidt mindre på de trimmede bede og nyklippede buske. Det er noget jeg sætter pris på i min have, for den behøver ikke være trimmet. Der skal også være tid til hygge og afslapning. Men som altid have vi hver især den have vi selv vil have, så uanset hvordan din have er, så håber jeg du også ser frem mod en kommende skøn tid med jord under neglene og røde kinder af solen og det til tider hårde arbejde med trillebøren