128. indlæg "Vikingetiden starter med et voldsomt togt"

af Christina Frøkjær

For lidt mere end 1200 år siden, i denne uge, var på en gang skæbnesvanger og skelsættende for europæisk og især nordisk historie og kultur.

Den 8. juni 793 angreb danske vikingeskibe den britiske ø Lindisfarne, ud for Northumberlands kyst, hvor et stort kloster holdt til. Klosteret og kirken blev plyndret og brændt mens mange mennesker blev dræbt. Dette blodige angreb bliver ofte brugt som markering til, hvornår vikingetiden, som historisk begreb, begyndte.
Der er ingen tvivl om, at mange elsker at læse og lære om vikinger. Og selvom vi efterhånden godt ved, livet var meget mere end drabelige sværdslag og enorme skæggede mænd, så er tidsperioden en af dem der trækker i os som moderne mennesker. Selvom det naturligvis ligger langt fra vores måde at være i verden på nu om stunder, er vikingetiden noget af det, mange mennesker i verden forbinder Danmark og Norden med.  Det gælder både når det kommer til markedsføring af Danmark, museernes udstillinger og mængden af bøger på bibliotekets hylder.

Vikinger over alt på hylderne

Når det kommer til vikinger, vikingetiden og de nordiske myter er der mange bøger at vælge imellem og uanset om du er til at læse fagbøger, store tykke romaner eller hellere vil over i ungdomsafdelingen efter en lidt tyndere sag, så er altid noget at hente inden for emnet vikinger.

En af de helt store navne inden for nyere faglitteratur er Jeanette Varberg, der er arkæolog og museumsinspektør ved Nationalmuseet. Hun har skrevet bogen Viking, hvor hun sætter vikingetogterne i centrum og skriver om de vikinger, der kom til at sætte deres spor i hele datidens Europa. Fra Irland til Rusland, fra Grønland til Middelhavet blev vikingerne en del af historien, og de træder frem i arkæologien og kilderne. Disse Nordens krigere satte sejl i en jagt på guld, ære og i sidste ende magt. Plyndringer, slagmarker og magtkampe, politiske magtspil, rænkespil og landvindinger er alle facetter af fortællingen om vikingerne ude i Skandinavien og Europa. Samtidig så tiden en stærk udvikling af de skandinaviske kongedømmer, store konger samlede magten og grundlagde det Danmark, vi kender.

Bevæger vi os i stedet over i til de skønlitterære hylder fylder Susanne Clod Pedersens 'Arnulf saga' efterhånden godt op. Der er for tiden otte titler at kaste sig over og den niende – og sidste – er godt på vej. Serien starter med Arnulf der handler om vikingen Arnulf der er 16 år gammel og længes efter at tage på plyndringstogter og se verden. Arnulfs drømme skubbes dog til side, da hans bror Helges skib vender tilbage med fortællinger om tragiske begivenheder. Arnulfs handlinger bliver styret af hans sorg og han vælger at flygte væk fra sine fejltagelser sammen med en norsk træl.
De to drenges færd er farlig og Arnulf bliver snart involveret i alt fra kongemøder til plyndringstogter og blodige kampe. 

Hvis vi i stedet ønsker at læse noget om vikingetidens trosliv, er der også meget at finde. En nyere titel er Spående Vølve af Malene Sølvsten. I bogen har forfatteren gendigtet ni kendte fortællinger fra de nordiske myter.

Der er mange andre titler at vælge imellem og hvis du også vil på togt med vikingerne så kom endelig ned på biblioteket og tag en snak med os, vi vil helt sikkert gerne hjælpe dig videre til næste spændende bog.