148. indlæg "Uhyggen breder sig"

af Lone Pedersen

Den 31. oktober er det Allehelgensaften – og selvom mange tror det så også er halloween er det ikke helt sandt.  Mange især i de katolske lande, vil stadig gerne skille de to dage fra hinanden. På Allehelgensaften mindes vi de døde helgener, og første søndag i november fejres Allehelgensdag med gudstjeneste og levende lyd.
Halloween har tråde tilbage til tiden før kristendommens indtog. Her fejrede kelterne nytåret med bål og en tro på at de kortvarigt fik besøg af afdøde i natten mellem den 31. oktober og den 1. november. Den skik blev senere overtaget af kirken, som forsøgte at finde en fælles dag til at mindes de døde og det blev med tiden til halloween.
Over tid har skikke bredt sig mere og mere i Danmark, så vi ofte ser græskarlygter i haverne, ligesom der bliver flere plastikskeletter i haverne. Og udklædte børn der går rundt og banker på døre for at få slik.
Nogle vil mene det har taget overhånd, for negligerer vi så ikke vores hjemlige fastelavn? Mens andre har taget skikken til sig i stor stil, og gladelig hopper med på bølgen. Jo mere uhyggelig pynt og udklædning jo bedre.
Uanset hvad, kan jeg ikke modstå at læse en lille gyserhistorie i dagens anledning. At få kuldegysninger over en fortælling fungerer bedre for mig, end at se en gyserfilm. Uha, det bliver alligevel for uhyggeligt for mig.  

Bram Stoker er nok mest kendt for sin gyserfortælling ”Dracula”, en fortælling om den transsylvanske greve som i århundreder har levet af blod fra mennesker. Greven kan kun vise sig om natten for han tåler ikke solens stråler.  Du har måske ikke læst fortællingen men så har du nok set en af de utallige filmatiseringer.

For et års tid siden, udkom fem af hans noveller i en dansk nyoversættelse af den danske gysermester, Steen Langstrup. På 100 sider i alt, får vi fem noveller af høj kvalitet. Der er gys og gru samt små overraskelser i novellerne. Min yndlingsnovelle fra samlingen er nok den der hedder ”Dommerens hus”. En fortælling om en ung student som flytter ind i et forladt hus. Her deler han hjem med rotterne, hvoraf den ene er noget større end de andre. Og hvem vinder slaget om huset? En klassisk gyserfortælling fra ca. 1890’erne.

Hvis du vil give børn (og voksne med sarte nerver) et lille gys, er Peter Mouritzen ’Historier fra de syv grave’ et godt bud. Det er en fortælling om en forfatter og en pige der bor i hans hoved. Forfatteren har endnu ikke fortalt hendes historie, men hun presser på for at få den fortalt. Så hun rejser med forfatteren til Lissabon hvor de to ender på en kirkegård.
Som læser tror du historien er som du læser den, men pludselig vender Peter Mouritzen fortællingen på hovedet og du er nu som læser virkelige ude på kanten af sædet! Vi får et godt og effektivt gys med denne kortere roman, som du kan låne på eReolen.

Hvis du er fanget ind af gysergenren, kan jeg anbefale dig flere af Steen Langstrups bøger. Eller give dig i kast med bøger af Edgar Allan Poe og udvalgte værker af Stephen King. Der er mange kuldegysninger i vente ved at læse deres bøger.