137. indlæg - "Sport på højt plan"

af Lone Pedersen

Hvor meget energi og motivation skal der til, for at begå sig i topidræt? Der skal rigtig meget kan jeg forestille mig. Det er jo dag ind og dag ud der skal trænes. Omkring træningen skal der slappes af, men også spises rigtigt. Alt i alt et liv som er meget centreret om sport på topplan, kræver stort fokus. Og ikke kun for atleten, men for hele familien, hvis planen om sport på topniveau skal kunne lykkes.

PostNord Danmark rundt kommer til kommunen i denne uge. Kano VM i kano og Kajak maraton på Jels sø i slutningen af august begyndelsen af september.
To store sportsbegivenheder i kommunen så tæt på hinanden, giver os mulighed for at komme ud i naturen og se på. Ud for at se sportsfolk på topplan udøve deres sport. De skal se om de er den bedste til deres sport. Om de har ramt rigtigt med træningen. Og det er jo ikke kun den fysiske træning som er vigtig – den mentale er lige så vigtig.

Hvis vi starter med at set lidt nærmere på at den blå fører trøje, der kommer til byen når vi får besøg af PostNord på deres tur Danmark rundt. Vejen by, Brørup, Askov og Rødding er bare et par af de byer rytterne og hele karavanen kommer igennem på deres vej mod målbyen Vejle.
Vi ved godt fra tidligere års cykelløb, at taktikken for løbet er vigtig. Hvis du selv vil have et par fif eller gode ideer, så kan du gribe fat i ”Læs løbet : taktik for cykelryttere”.
Det er en bog fyldt med gode råd til dig som cykelrytter, som det så er op til dig at huske i kampens hede. For det er jo let at miste fokus når det går stærkt, og konkurrenterne gør det uventede.  For det går til tider meget stærkt når feltet farer forbi og de indbyrdes skal finde ud af hvem der har dagens bedste ben.

Og så er der jo VM i kajak og kano på Jels sø fra den 28. august til og med den 3. september. Deltagere fra hele verden valfarter til kommunen. Både som deltagere men også som tilskuere og frivillige hjælpere omkring hele arrangementet. Og hvad kan man så forvente sig som tilskuer til et sådan VM?
Jo man kan forvente at se verdenseliten udøve deres sport på søens bølger. Enten alene i en kano eller kajak eller sammen med en makker. Og det er en sport der nok kræver gode arme, mere end gode ben. For overkroppen kommer i den grad på opgave, når der roes med lange seje og hurtige tag, for at se om man kan komme først over målstregen.

Så kan jeg ikke lade være med at kigge ligt i bøgerne om mentaltræning. For det kan ikke kun være rå muskler det hele. En bog der giver gode fif er Michael Huntley ”Mentaltræning”. Her får du både teorien bag men også en del praktiske øvelser hvis du selv vil blive stærkere mentalt. Bogen er især rettet mod sportsverdenen, men jeg tror vi andre også kan få noget ud af den.

Uanset om du er til cykler eller roning, så er det bare om at komme ud og se på andre udøve deres sport. Ud og hep på din favorit, og bliv klogere på en sportsgren du måske ikke kender så meget til.

 PS : Hvis du er blevet bidt af cykelsporten, så kan du måske finde inspiration til nye cykelture, i bogen ”Over alle bjerge : De bedste cykelruter i verden”. Det er godt nok en bog som direkte henvender sig til en cykelnørd, for det er ikke så meget den flotte udsigt der beskrives, men mere hvordan nedkørslen er eller hvor mange % stigning man kan køre op af på de enkelte ruter.
Det er både legendariske ruter som Alpe d’Huez  og Roubaix, men også mere ukendte steder som det