147. indlæg "Læs højt for hinanden"

af Gitte Højmark Pedersen

Det at få læst højt er noget vi ofte forbinder med en aktivitet for børn. Vi læser højt i sofaen på en regnvejrsdag, vi læser højt inden sengetid eller det er noget vi husker vores lærer gøre i skolen. Højtlæsning for børn er vigtig. Det skaber nærhed og samvær, giver børnene et større ordforråd og forskning viser at det er skaber en større læselyst ved det enkelte barn.

Som voksne får vi sjældent læst højt. Måske har vi oplevet højtlæsning op til juletid eller når en kollega på kontoret læser en mail højt, men vi tager os sjældent tid til at opleve en bog sammen og det er synd. For det at lytte til en historie sammen kan noget helt særligt, som en god rockkoncert skaber det fællesskab og en delt kulturel oplevelse.

En af de største litterære oplevelser jeg har haft, var da en god veninde læste Jeg er en hær af Lars Husum højt for mig en eftermiddag. Hun havde læst denne fantastisk bog, som virkelig havde sat tankerne i gang hos hende. Hun havde prikket til mig flere gange og bedt mig om at læse den, så vi kunne tale om den i fællesskab. Jeg var inde i en travl periode i mit liv og havde mest lyst til at bruge min fritid på sofa med en gaming-kontroller i hånden. En dag kom hun så på besøg og satte sig i sofaen ved siden af mig. Hun bladrede lidt i bogen og begyndte så at læse højt. I første omgang ville hun bare lige læse et uddrag for mig, men hun endte med at bladre om til første side og starte forfra.  

I romanen møder vi den 27-årige premierløjtnant Jakob, som er glad for rammerne og trygheden han finder i den danske hær. Han er også glad for forholdet til kæresten Lone og elsker hendes søn som sin egen. Livet er grundlæggende meningsfuldt. Det er imidlertid svært at opretholde relationer og en fælles virkelighed, efter at Jakob først bliver udsendt til Bosnien og senere Afghanistan. For hvordan genoptager man hverdagen efter at have levet i et krigsområde og ikke alle sår kan ses med det blotte øje. Og hvordan lever man med at de største traumer ikke kommer fra brændpunkterne i verden men fra rolige Danmark.

Fortællingen var i sig selv en kæmpe oplevelse og jeg har sidenhen læst bogen gentagende gange. Denne første gang var imidlertid helt specielt, fordi vi stoppede op undervejs og ikke blot diskuterede bogen store spørgsmål om krig og kærlighed, men det gav os også muligheden for at tale om hvordan bogen ville fortsætte og hvad greb forfatteren ville bruge for at få sine pointer igennem. Eftermiddagen blev til aften og vi bestilte mad og diskuterende videre. Alt i alt en god lørdag i gode venners lag. En lørdag hvor samtalerne var lidt større og længere end normalt.

For højtlæsning er en gave vi giver til hinanden fyldt med samvær, nærhed og det kan være starten på mange gode dialoger. Bøger kan udvide vores horisont på verden eller være en velfortjent pause fra hverdagens hektiske liv. Så læs endelig højt for dit barn, men læs måske også højt for dine forældre, dine venner eller den ældre dame for enden af vejen.   

I uge 42 sætter Vejen kommunens biblioteker fokus på højtlæsning for både børn og voksen. Vi står klar med gode anbefalinger til bøger som er værd at læse højt. På Vejen Bibliotek er der desuden højtlæsning i børnenes sal onsdag d. 18. oktober imellem kl. 13-15, hvor lokale stemmer vil komme og dele nogle af deres ynglings-historier.