155. indlæg - "Er du til Elvis eller Harry Potter?"

af Lone Pedersen

Vi har haft sne i større eller mindre mængder et par uger nu og for nogle er det herligt for andre et mareridt. I min barndom husker jeg det som om vi havde en del vintre med sne og kulde, og jeg husker på sneboldkampe med naboens børn. Bygning af snemænd i hele haven og i det hele taget masser af leg i sneen. Men det var ikke altid der var nok tørre vanter i huset. For der gik mange til på en god dag i sneen.

Jeg husker vores bryggers var en damp af våde handsker der var lagt til tørre på radiatoren. Nogle gange måtte vi bruge radiatorer på badeværelset også, for der blev brugt mange handsker på en dag i sneen.  hvordan vi børn kom løbende ind, for at se om der var tørre handsker på radiatoren og ellers plage vores mor for at få fremskaffet flere tørre handsker. Vores handsker var hjemmestrikkede i uld. De kunne være dejligt varme, men så snart de blev våde, blev de tunge og til tider sad sneen i klumper i handskerne. Fingrene frøs omgående til is og det gjaldt om at få nogle tørre på i en fart.
På et tidspunkt blev det populært med købehandsker der var lavet af noget vandtæt materiale og med varmt for i. Og så var der jo veninden som havde et par rulamsvanter. Der var jeg noget misundelig, for de så så lækre varme ud. Og de var så flotte.

Dagens handsker for mig er igen strikkede, denne gang dog maskinstrikkede og købt i en butik. De har et fint mønster på håndryggen og er fint varme. Der er jo nok mange kolde vinterdage tilbage i denne vinter endnu, så jeg drømmer om et par lækre hjemmestrikkede vanter der passer til min røde frakke. Og et par handsker som kan ligge i bilen så de altid er ved hånden hvis der er for koldt, når jeg kører af sted om morgenen.

Jeg har en del rester af garn liggende fra andre projekter, så mon ikke der er nok til et par vanter eller to?  Det kan vel ikke være svært at strikke vanter når jeg let og hurtigt strikker strømper? Derfor har jeg fundet nogle bøger med flotte vantemønstre og lånt dem med hjem.
Den første bog er skrevet af Lotta Lundin og hedder ”Strik vanter med knitting Lotta”. Her finder jeg mønstre på vanter med Elvis, Beatles og Astrid Lindgren – bare for at nævne et par personer. Det er ganske sjovt at deres portræt på et par vanter, og jeg er da også allerede gået i gang med at strikke den første vante. Det blev så ikke et par med Elvis, men derimod et par vanter med et sødt lille egern på.

Hvis jeg får lyst til et mere traditionelt mønster, kan jeg give mig i kast med Anne Bårdsgårds bog ”Norske vanter fra Selbu". Her har forfatteren samlet en masse mønstre af de klassiske handsker samt deres historie der går tilbage til 1850’erne. Og hvis jeg nu skulle få trang til en mere moderne vante, så findes der flere modeller i Tanis Gray ”Magi på pindene 1” og ”Magi på pindene 2”. Her er der mønstre på vanter der refererer til det kendte Harry Potter univers, så jeg kan strikke et par vanter med f.ek.s. Hermoine.

Så jeg tror der er rigeligt med forslag til smukke og varme handsker. Nu mangler jeg bare lidt tid til at komme i gang.