157. indlæg - "Et nyt år – en ny virkelighed i sigte"

af Lone Pedersen

Ligesom statsminister Mette Frederiksen der måtte skrive store dele af sin nytårstale om, må jeg også skrive om på min første klumme til dette nye år. For med meldingen om at Dronning Margrethe II abdicerer, så sniger der sig lidt andet ind i klummen, end jeg oprindeligt havde skrevet.

I stedet for at kigge nærmere på hvordan vi kan rydde op i vores liv så der er plads til nye ting og oplevelser, vil jeg vende blikket mod de mange bøger der er skrevet om den kongelige familie.
Der vil jo ske en del i kongefamilie i de kommende uger, og vi er mange rundt i landet der sidder og følger med. For hvad skal der egentlig ske og hvordan skal det ske. Hvordan bliver kronprins Frederik som konge? Og hvad skal dronningen nu lave? Det er bare nogle af de mange spørgsmål der svirrer rundt over kaffekoppen i pauserne på arbejdet.

Det er første gang i næsten 900 år det sker, ikke siden Erik 3. Lam i 1196 frivilligt trådte tilbage, har vi i Danmark oplevet en regent abdicerer. Så der er ingen regler eller protokoller som skal følges. Alt skal ”opfindes” på vejen fremad mod et tronskifte.

Men hvem er hun egentlig, Dronning Margrethe II? Det kan vi læse om i en af de mange bøger som er udgivet om dronningens liv. En af de senest udkomne er bogen ”Undervejs : erindringer 1940-1972”. Det er en bog der er blevet til i samtaler mellem Majestæten og forfatteren Tom Buk-Swinty. Gennem 14 samtaler har de to talt sig gennem dronningens liv på godt og ondt. Og det er der kommet en meget underholdende bog ud af. Det er altså en fortælling om de første 31 år af Dronningens liv, fra fødsel til den 14. januar 1972. Og netop det at blive dronning blev jo en skelsættende begivenhed som også i nutiden bliver understreget af, at det er den dato Majestæten overlader tronen til Kronprinsen.

Hvis du har interesse i at se nærmere på en af dronning Margrethe II kunstneriske sider, kan du kigge nærmere på bogen ”Eventyrdronningen” skrevet af Elisabeth von Buchwald. Det er en bog hvor du kan se med over skulderen på dronningen når hun designer kostumer og scenografi til et af de mange teater- eller balletstykker hun har været involveret i.
Men der er jo også skrevet bøger af både Jens Andersen ”M - 40 år på tronen” og Thomas Larsen ”Monark og menneske : fjorten fortællinger om dronning Margrethes 50 år som regent”. Begge bøger er værd at dykke ned i, for det er to gode forfattere der står bag.

Hvis du er mere til billeder af majestætens liv, så skal du unde dig selv at kigge gennem bogen ”Dronning Margrethe” skrevet af Karin Palshøj. Det er en bog spækket med lækre fotos fra dronningens liv, krydret med kortere fortælling om perioden og billederne.

Og så er der jo den kommende konge Frederik X – der er ikke mange bøger om ham endnu, men det skal nok komme i de næste år. En af de stærke og gode fortællinger om kronprinsens liv, finder du i
”Under bjælken : et portræt af kronprins Frederik” skrevet af Jens Andersen i 2017. Det er en bog som giver et fint indblik i hvem vores kommende konge er og hvad han er rundet af.