165. indlæg - "Krimier i lange baner"

af Lone Pedersen

I den kommende weekend strømmer krimiforfattere og læsere til Horsens – der er nemlig Krimimesse i Fængslet. To dages bogmesse som arrangeres af Horsens Bibliotek for 23 år i træk.
Mere end 70 forfattere og foredragsholdere der holder oplæg og fortæller om deres seneste krimi. Eller om et hjørne af krimiverdenen. Der er samtaler mellem anklager og forsvarsadvokat om fængsel på livstid eller dødsdom. Der fejres 20 års forfatterjubilæum for den populære Sara Blædel. Der er snak om bandekrig mellem en rockerekspert og en tidligere drabschef. Der fortælles om virkelighedens krimi – for der er også pensionerede drabschefer, forsvarsadvokater og lign. til stede på messen. Kort sagt en weekend fyldt med snak og fortællinger om virkelighedens krimigåder, men i lige så høj grad om de fiktive. Et rent slaraffenland for en elsker af krimigenren.

For os der elsker krimiernes verden, er det jo årets weekend. To dage fyldt med krimigys, virkelige krimigåder, krimiforfattere i massevis og forlag der sælger bøger i massevis. Det er en super god måde at få ny inspiration til de kommende måneders læsning. For der er masser af krimier på bordene, som du efterfølgende kan få signeret af forfatteren på standen. Eller hvis du møder din krimihelt rundt på messen, signerer de fleste også gerne bogen til dig.

Jeg har været med de fleste år og skal selvfølgelig også afsted i år. Årets åbningstale holdes af den i Danmark meget læste forfatter Elly Griffiths. Hende med arkæologen Ruth Galloway i hovedrollen.

Der er et fast punkt jeg skal nå (ud over åbningstalen) og det er uddelingen af priser fra Det Danske Kriminalakademi. Der uddeles priser til årets bedste danske og udenlandske forfattere og det er altid en fornøjelse at se og høre både motivationen for prisen men også forfatterens takketale. En skøn måde at hædre de mange gode forfattere der til stede på en sådan weekend. Og samtidig måske høre om en ny forfatter jeg kan give mig i kast med senere.

Men ellers skal jeg til at have lagt mig fast på hvilke forfattere jeg helst vil høre. Jeg prøver hvert år at lægge et program for mig selv, men må efter flere år erkende, at det skrider alt for let. For der er altid en forfatter eller en samtale der fanger min opmærksomhed når jeg er på vej fra et foredrag til det næste.
Så jeg er ved at have erkendt, jeg skal have meget få faste punkter og så en del mere løse. Men det gør mig ikke noget at blive afsporet, for jeg falder som regel ind i en vældig interessant samtale. Og måske der kommer en ny forfatter på TBR-listen.

Jeg har læst rigtig mange krimier i mit liv. Så jeg har læst bøger af mange af de forfattere der kommer på Krimimessen. Jeg har måske ikke lige nået deres nyeste endnu, men jeg ved dog lidt om hvordan deres skrivestil er. Så jeg synes altid det er sjovt at få læst et par bøger af de forfattere jeg ikke før har læst. Og så også prøve om jeg kan overvære deres snak på en af de mange scener.
I år har jeg kastet mig over Birgitte Vestermarks to krimier om journalisten Victoria Storm. Et par ublodige krimier der foregår både i København og i Svendborg. De minder mig en del om Elsebeth Egholms serie om Dicte Svendsen. De er hurtigt læst, men jeg var godt underholdt.
I weekenden gik jeg i gang med Birgitte Wulffs serie om Anne Velin. Igen en journalist i hovedrollen, og sjovt nok foregår disse også omkring Svendborg. Igen en solid dansk serie som ikke er blodig, men har et godt plot og interessante hovedpersoner.
Begge forfattere kommer på Krimimessen og jeg håber at få tid til at se de to forfattere fortælle om deres bøger. Og nu vil jeg så dykke ned i nyeste krimi af Ragnar Jonasson fra Island. Jeg forventer et godt gys med den storslåede islandske natur som god medspiller i plottet. Han kommer for resten også på Krimimessen….