132. indlæg - "Amerikansk spænding"

af Lone Pedersen

Det er denne uge hvor amerikanerne fejrer 4. juli – den amerikanske uafhængighedsdag. Det er dag for nogle ameriaknerere den vigtigste helligdag på året. Det er en dag hvor offentlige kontorer er lukkede ligesom en del private firmaer holder lukket. Der arrangeres optog, byfester, tivoli og alt sluttes med et stort fyrværkeri.

Herhjemme fejrer vi også 4. juli – med Rebildfest i Rebild bakker. Her samles mange tusinde både danskere men også amerikanere for at festligholde denne nationaldag. Der er både officielle talere, musik og underholdning. I år er den amerikanske hovedtaler Elisabeth Bumiller, Chefredaktør The New York times og den danske hovedtaler er Adam Price. Der er musik spillet af ’Oh land’ og US Army Band, så nu kan vi bare håbe på godt vejr, da det jo ikke er så hyggeligt at sidde i bakkerne på en regnvejrsdag.

Der findes jo mange amerikanske forfattere, og et par af mine yndlinge er Linwood Barlcay &  Harlan Coben: De to herrer formår at skrive gode solide spændingsbøger med det amerikanske samfund og dets udfordringer i centrum.

Linwood Barclays bøger foregår ofte i en mindre amerikansk by som vi kender fra diverse film og tvserier. En lidt søvnig provinsby, hvor mange kender hinanden og meget drejer sig om dagligt liv i denne by. Men når der sker en hændelse, træder flere frem og peger fingre og hverdagen bliver ikke den samme i byen igen.
Jeg kan især fremhæve han serie om byen Promise Fall. Det begynder med ”Begravede hemmeligheder” og indtil nu er der kommet fire bøger i den serie.
Men også hans andre bøger som ikke hænger sammen med andre, er virkelig værd at give sig i kast med hvis man godt kan lide en god thriller.

Harlan Coben fortæller alle sine historier i og omkring New York og New Jersey. Det sted hvor forfatteren selv voksede op. Ude i forstæderne til storbyen er der et liv som ofte minder om det i mindre byer spredt ud over hele USA. Husene og forhaverne ligner hinanden. Børnene kan lege ude i sommeraftenen uden problemer. Lige til det forfærdelige sker.
Samtidig bruger han tricket med at lade dele af fortællingen foregå i forstæderne og dele inde i storbyens pulserende liv og larm. Det giver et godt drive i historien og persongalleriet, som får endnu mere fart på. Du skal bare læse og læse for at få opklaret fortællingen.