121. indlæg "Forårslængsler"

af Lone Pedersen

Påsken er overstået og det har for mit vedkommende været nogle dejlige afslappende dage med familien. Der har været tid til familiebesøg, men også til egne sysler. Såsom strikketøjet og læsningen. Jeg har tilbragt en del timer i lænestolen med næsen i op til flere bøger.
Hver uge køber vi nye materialer ind på biblioteket. Det er både børne og voksenmaterialer. Bøger, film og meget andet købes ind. Ofte i flere eksemplarer, for der er mange brugere til vores materialer.
Lige nu sidder jeg som på nåle og venter på at vi får især to bøger indenfor døren.
Den første er af forfatteren Amor Towles. Han udgav i 2017 den fantastiske fortælling ”En gentleman i Moskva”, om grev Rostov der idømmes livsvarig husarrest på hotel Metropol i Moskva tilbage i 1922. Herefter følger vi Ruslands historie gennem grevens liv på hotellet, et liv som ikke bliver så glamourøst som man kunne forestille sig. Men et liv hvor greven for alvor finder sin plads i samfundet og en mening med sit liv. Det er en pragtfuld fortælling.
Nyeste bog fra forfatteren hedder ”Lincoln Highway” og foregår denne gang i USA i 1954. En ung mand kommer ud af fængslet og opdager hans far er død. Sammen med sin lillebror beslutter han at køre mod San Francisco for at finde deres mor som efter sigende er stukket af hertil for år siden. Med sig har de to venner som dog heller vil til New York. Jeg forventer en lige så stor fortælling om Amerika i 1950’erne som jeg fik om Rusland gennem 40 år. Denne bog er udkommet og det kan ikke vare mange uger inden den skal med mig hjem.

En anden forfatter jeg har set frem til mere nyt på dansk, er Joel Dicker. I hans nyeste roman ”Alaska Sanders sagaen” vender han tilbage til en tidligere bekendt Marcus Goldman. Igen rodes Marcus ind i en krimigåde. Liget af en død kvinde dukker op i en sø og det trækker tråde tilbage til første gang vi lærte Marucs at kende, nemlig i romanen ”Sandheden om Harry Quebert sagen. Det er en genialt konstrueret fortælling om middelklasseliv i USA, kombineret med en krimigåde. Krimigåden er ikke den vigtige  men alligevel er det den som driver fortællingen rundt.
Forfatteren Joel Dicker er fra Schweiz, men de fleste af hans fortællinger foregår iblandt middelklassen i en mindre amerikansk provinsby. Og Dicker er eminent til at fortælle en indviklet og samtidig yderst velskrevet fortælling. Hans bøger får min varmeste anbefaling.  Nyeste epos fra forfatterens hånd udkommer først til maj, men hvis du ikke har læst hans andre bøger endnu, så må du i gang. De er tykke, men det skal du slet ikke lade dig afskrække af. De læser næsten sig selv.
Indtil jeg kan få disse nye lækre bøger i hænderne, vil jeg læse videre i nyeste krimi af Lone Theils og en af de andre gode bøger jeg har lånt hjem i den seneste uge.