163. indlæg - Gys i hjemmet

af Lone Pedersen

Jeg har en bred læsesmag eller en bred smag i hvad jeg læser. Ser bogens forside spændende ud eller lyder det interessant når jeg læser på bagsiden af bogen, så er jeg ikke bleg for at prøve om det nu også lever op til beskrivelsen. Men samtidig kan jeg også godt lægge bogen fra mig, hvis den ikke fanger mig.
Nogle vil mene en bibliotekar skal have en bred læsesmag. For læser bibliotekaren ikke alle bøger på biblioteket? Og dertil må jeg sige - det kan vi slet ikke nå. Vi køber simpelthen for mange bøger.

Men vi læser mange anmeldelser af bøgerne inden vi køber dem, og det gør jo så at jeg f.eks. låner mange bøger hjem. Krimi, kærlighed, gys, noveller, biografier og mange andre genrer bliver det til En del af det jeg læser, bliver formidlet videre på Facebook eller en af de mange BogCaféer biblioteket holder hen over foråret.

I julen fik jeg læst en del juleromantik, så i det nye år har jeg mere vendt mig mod thrillers og krimier. Et godt lille gys eller en bog der kan drille min hjerne, er super underholdning. Domestic noir som det også hedder er den form for spænding der foregår inden for hjemmets fire vægge (eller tæt på) og med et begrænset antal involverede. Og det er personer der kender hinanden som er involveret i gyset. Som regel skrives denne slags bøger ikke i serie, men der er enkelte undtagelser. F.eks. er der kommet to efterfølgere til Fiona Barton ”Enken”. Men her tipper fortællingen  i de to sidste, over til at være rendyrket krimi med en journalist i hovedrollen.

En af de bøger som har kørt rundt med min hjerne i denne weekend, er ”Hushjælpen” skrevet af Freida McFadden. Jeg må indrømme jeg var ved at lægge bogen fra mig efter at have læst ca. halvdelen. Jeg syntes ikke der skete så meget udvikling i historien. Men så vender fortællingen og så kommer der gang i historien igen. Det er en bog hvor du tror du har regnet ud hvad der sker, for så at få vendt rundt på hele historien. Hvis du kunne lide en bog som ”Kvinden der forsvandt” af Gillian Flynn, så vil du også elske denne.

Millie er for nyligt løsladt fra fængslet efter 10 år og har svært ved at få et job. Hun ansættes dog i den rige Winchesterfamilie som hushjælp. Millie får et lille værelse i huset helt oppe under taget og opdager døren kun kan låses udefra. Millies dage går med at holde huset skinnende, købe ind og lave mad til familien. Og ikke mindst stå model til Nina Winchesters humørsvingninger og løgnehistorier om både datteren og meget andet.
Men alt er ikke hvad det ser ud på overfladen, for hvor Millie prøver at skjule sin fortid, er der også andre i familien der har hemmeligheder at skjule. Det er en effektiv thriller med korte kapitler så læsningen sker endnu hurtigere. Og så er der en plottwist i midten af bogen der vender op og ned på hele historien. Nummer to i serien om Millie er på vej til bibliotekets hylder og den skal helt klart også læses.
Og så vil jeg gå på jagt efter det næste lille gys jeg skal læse….