102. indlæg - "Det bedste vi læste i 2021"

Af bibliotekar Mette Holmgård Schjødt-Pedersen, Christina Rottbøll og Lone Pedersen

Er der noget, som bibliotekarer er vilde med, så er det at dele ud af deres gode læseoplevelser. Vi på Vejen Kommunes Biblioteker holder os heller ikke tilbage, så hvis du savner inspiration til den næste bog, du skal låne med hjem, så spørg os gerne.
En anden ting, som vi også er vilde med, er at berette om den bedste bog, som vi har læst i det forgangne år (eller flere – for vi kan ikke begrænse os..). Det er en herlig ting for en læsehest at sætte sig ned og kigge tilbage på, hvad man har læst. Det giver en fin refleksion over årets læsning.

Mettes bedste læseoplevelser

 

Hvis jeg skal fremhæve tre bøger, som jeg har læst i det forgangne år, som har gjort særligt indtryk på mig, må den første blive den delvis selvbiografiske roman ‘Grundvold’ af Rachel Röst. Hovedpersonen Rebekka vokser op på Amager i en familie, der er mormoner med meget strenge regler for påklædning og væremåde. Rebekka bevæger sig mellem trangen til at gøre oprør og ønsket om at være en del af familiefællesskabet. Romanen er velskrevet og overordentlig interessant læsning.
Den anden er ‘Det er de danske som flygter’ af Lise Ringhof og Erik Valeur. Det er en moderne historisk slægtsroman om Erling Brinch, der vokser op på Fanø i én af øens fisker- og søfartsfamilier. Skyldfølelsen over at hans lillebror drukner og farens forventninger til ham, som han ikke kan leve op til, forfølger ham, selv efter at han har skabt sig en karriere som læge.
Den tredje roman, som jeg synes fortjener særlig spotlys, er den højaktuelle spændingsroman ‘Damaskus’ af Iben Albinus. Hovedpersonen Sigrid havner i orkanens øje, da hun af sit firma bliver sendt til Damaskus, netop som Det arabiske Forår breder sig til Syrien, hvor Assad og hans hær slår hårdt ned på oprørsbevægelsen, og hun opdager, at det er svært at vide, hvem man kan have tillid til, og hvem der er i ledtog med fjenden.

Christinas bedste læseoplevelser

 

Den største læseoplevelse for mig i 2021 var helt klart ’Eventyrhuset’ af TJ Klune. Jeg er en stor fan af fantasy, og den her bog er for mig ikke bare en af de bedste fantasybøger, men bare én af de bedste bøger, jeg har læst længe. Den foregår i vores verden, men magiske væsner findes og lever mellem os. Men de er jo “farlige”, så der er offentlige instanser, hvis eneste opgave er at holde øje med magiske væsner. Bogen har alt det, en god bog skal have: humor, kærlighed, spænding osv. Den følger også i fodsporene af mange klassiske fantasy og science fiction bøger, for der er en god del samfundskritik i den, som er med til at give den noget dybde.
En anden bog som gjorde stort indtryk på mig var ’En skøn alder’ af Kiley Reid. Hovedpersonen er en ung sort kvinde, der prøver på at finde ud af, hvad hun vil med sit liv. Imens arbejder hun som barnepige hos et hvidt par. Alle omkring hende vil gerne overtage styringen af hendes liv, for de tror, de ved bedre. Bogen i sig selv er en velskrevet roman om at finde sin egen identitet og stemme. Men den giver også et rigtigt godt indblik i, hvad det vil sige at være sort i USA i dag.

Lones bedste læseoplevelse

 

Det er meget svært at begrænse mig, for jeg synes heldigvis, de fleste bøger jeg har læst, er gode. Jeg stopper med at læse bøger, som keder mig, eller jeg synes er dårligt skrevet. Det viser sig også for mit vedkommende, jeg ikke kun læser nye bøger, men gerne griber tilbage i noget, som er udkommet et par år for inden.
En forfatter, jeg er vældig glad for, er Joel Dicker. Hans nyeste roman ’Mysteriet på værelse 622’ levede til fulde op til mine forventninger. En handling, som ikke er til at forudsige, og en fortælling om en familie, som er så anderledes, at man ikke kan andet end holde af dem.
Og det samme kan jeg sige om Amos Towles ’En gentleman i Moskva’. Det er en fabelagtigt fortælling om Ruslands historie over 40 år set fra en greves øjne, mens han er i husarrest på et hotel i Moskva. Jeg er betaget af den roman og tænker ofte på den.
Så er jeg jo stor krimielsker, så sidste bog er Karin Slaughter ’Den gode datter’. En fortælling om en familie, som må konfrontere fortiden via nutidens grumme oplevelser, og derved får de samtidig opklaret, hvad der egentlig skete, da de to døtre i familien var yngre. Det er en medrivende fortælling om skyld, svigt og det amerikanske samfund.

Klummen blev bragt i Vejen Avis i uge 2 2022